Venezuela'dan Türkiye'ye petrol-konut takası teklifi

Venezuela'nın Ankara elçisi, "TOKİ bize konut yapsın, karşılığında petrol verelim" teklifinde bulundu

Google Haberlere Abone ol
Venezuela'dan Türkiye'ye petrol-konut takası teklifi
Venezuela’nın Ankara  Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes, yatırım yapmak isteyen Türk iş  adamlarının ülkesine gelebileceğini belirterek, "Türkiye'nin, Başbakanlık Toplu  Konut İdaresi (TOKİ) ile birlikte Venezuela’ya gelmesini ve bunun karşılığında  petrokok almasını bekliyoruz." dedi.

İki ülkenin ekonomik ilişkilerini değerlendiren Bracho Reyes, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin benzerinin, 2002'de  Venezuela'da da yaşandığını ifade ederek, bu darbe girişiminde de insanların oy  verdikleri cumhurbaşkanını savunmak için sokaklara çıktıklarını söyledi.

Türkiye ve Venezuela'nın çok fazla ortak noktası olduğunu dile getiren  Bracho Reyes, "Hem Venezuela’da hem Türkiye’de gerçekleştirilen darbe  girişimlerinin arkasında emperyalist güçlerin, dış odaklı güçlerin olduğu  aşikardır." ifadesini kullandı.

Bracho Reyes, Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Eloina Rodriguez Gomez  ve Enerji ve Petrol Bakanı Eulogio del Pino'nun geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini ve konuşulan en önemli konulardan birinin  ekonomik işbirliği olduğunu söyledi.

Venezuela'nın dünyadaki en büyük petrol rezervine sahip ülkelerden  biri olduğunun altını çizen Bracho Reyes, şunları kaydetti:

"Türkiye dünya ekonomisi açısından dünyanın en önde gelen ülkelerinden  biri ve ekonomik olarak da gelişiyor. Enerji Bakanı Pino'nun, Erdoğan ile yaptığı  toplantıda gündeme gelen en önemli konulardan biri petrol türevi olan petrokok  ticaretiydi. Bizim, ülke olarak 10 milyon ton petrokokumuz var. Bu 10 milyon ton  petrokok şu anda piyasaya sunulmayı bekliyor. Enerji Bakanı Pino ve Dışişleri  Bakanı Rodriguez, bu toplantıda bu petrokokun belli bir kısmının Türkiye için  ayrılıp, bunun iki ülke arasındaki ürün değişiminde ve ticari anlaşmalarda  kullanılabileceğini söyledi. Konuyla ilgili karma komisyonun kurulmasını  bekliyoruz, görüşmelerimiz devam ediyor."

Venezuela ekonomisini çeşitlendirmeye çalıştıklarını anlatan Bracho  Reyes, "Tamamen petrole dayalı bir ekonomik yapının üstesinden gelmeye  çalışıyoruz. Çünkü bu Venezuela’yı fazlaca kırılgan bir hale soktu. Bu nedenle  ekonomimizi çeşitlendirmeyi istiyoruz. Türkiye’nin sanayi konusunda tecrübesi  fazla. Bizim de tarım alanında gelişmeye ihtiyacımız var. Bu yüzden Türk iş  adamlarını Venezuela'ya çağırıyoruz. Sadece tarım için ayırabileceğimiz 30 milyon  hektar alanımız var ve üretim yapılması için bekliyor." şeklinde konuştu.

VENEZUELA'DAKİ KONUT AÇIĞI

Venezuela'da halihazırda çalışan Türk şirketler bulunduğunu ve  şirketlerin konut açığını gidermeye yönelik projelere destek verdiklerini  belirten Bracho Reyes, "Şimdiye kadar ülkede Türk şirketler tarafından bin 448  konut yapıldı ve hükümet 1 milyondan fazla konutu teslim etti. Amacımız 2 milyona  ulaşmak. Türkiye’nin yanı sıra bu projede İran, Belarus gibi ülkeler de yer  almaktadır." dedi.

Bracho Reyes, 2011 yılında gündeme gelen ve petrol ve türevleri  karşılığında konut yapılmasını öngören projenin, kurulacak karma komisyonda  yeniden ele alınacağını ifade etti.

Proje kapsamında belirlenecek petrokok miktarı karşılığında konut  yapılacağını anlatan Bracho Reyes, şöyle konuştu:

"Yakın zamanda yapılacak Dünya Enerji Kongresi’ne Venezula Petrol  Bakanı gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Başkanı Maduro ve Dışişleri  Bakanı Rodriguez'in de bu toplantıya davet edilmesini söyledi. Şu anda Maduro,  Türkiye tarafından iletilecek bir davet bekliyor. Davet karşılığında kendileri  buraya gelecek ve yürütülecek toplantılar sonunda da önemli açıklamalar  yapabilirler. Türkiye’nin TOKİ ile birlikte Venezuela’ya gelmesini ve bunun  karşılığında petrokok almasını bekliyoruz. Türk yatırımcıları özel olarak  çağırıyoruz. Onlara özel seçenekler, özel fırsatlar sunmaya çalışıyoruz. Türkiye  ve Venezuela ilişkileri, konutların inşa edilmesi, enerji sektöründeki işbirliği  ve yatırımlarla çok daha iyi yerlere gelecek.?"

Konut karşılığı petrol ve petrol türevlerini alım projesi, eski Enerji  ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın 2011'de yaptığı Venezuela ziyaretinde  gündeme gelmiş, ancak Van depremi sonrası TOKİ'nin Van'da konut yapımına öncelik  vermesi sonucu proje ertelenmişti.

'THY'NİN VENEZUELA'YI MERKEZ OLARAK SEÇMESİNİ İSTİYORUZ'

Türk Hava Yolları'nın (THY) Latin Amerika'ya seferlerini başlattığını  ve başkent Karakas'a direkt uçuş yapılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü dile  getiren Bracho Reyes, Venezuela’da sadece THY’ye özel bir terminal inşa etme  imkanı sunduklarını vurguladı.

Bracho Reyes, Venezuela'da yakıt fiyatlarının oldukça uygun olduğunu  ifade ederek, "Venezuela, Latin Amerika’da en stratejik noktalardan biri. Latin  Amerika’nın giriş kapısı, Karayiplerin balkonu diyebiliriz. THY’ye  tüm Güney  Amerika Kıtası’nda yapacağı uçuşlar için Venezuela’yı merkez olarak kullanmasını  teklif ettik. THY'nin, Venezuela’yı merkez olarak seçmesi ve buradan bütün Latin  Amerika’ya yönelmesini istiyoruz." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Rodriguez ve Enerji Bakanı Pino'nun Türkiye ziyareti  sırasında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun imzaladığı özel bir davet  mektubunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verdiklerini kaydeden Bracho Reyes, bu mektubun  iki ülke arasındaki işbirliği ve dayanışma isteğine ilişkin sembolik bir anlam  taşıdığını ifade etti.

Bracho Reyes, Venezuela'da 400 binden fazla Müslüman yaşadığını  belirterek, "Rodriguez, toplantı sırasında, Türkiye’ye bol arazi tahsis  edilebileceğini ve bu arazi üzerine cami inşa edilebileceğini söyledi. Bu, iki  ülke arasındaki yakınlaşmayı gösteren bir adımdır." dedi.

Yorumlar