Üniversite öğrencileri İstanbul’da kiralık evlere hücum ediyor

İstanbul’daki üniversitelere İstanbul’da yaşayan öğrenciler kadar, farklı şehirlerde yaşayan gençler de başvuruyor. Bu da kiralık daire arayışını arttırıyor.

Google Haberlere Abone ol
Üniversite öğrencileri İstanbul’da kiralık evlere hücum ediyor

Dünya çapında üne sahip bir metropol olan İstanbul, Türkiye’de birçok imkânı bir arada sunan şehir olma özelliği ile öne çıkıyor. İstanbul’un sosyal hayatı, kültürel aktiviteleri, iş imkânları kadar öne çıkan bir diğer olanağı da eğitim kurumlarıdır. İstanbul’un kaliteli eğitim kurumları yuva ve anaokullarından başlıyor, lisans ve lisansüstü kurumlarına kadar ilerliyor. İstanbul’da özellikle üniversite öğrencilerine hitap eden çok sayıda kaliteli eğitim kurumu bulunuyor. İstanbul’un üniversiteleri denildiği zamansa akla ilk olarak Boğaziçi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi gibi kurumlar geliyor. Bu kurumlar, üniversite sınavına giren pek çok öğrencinin hayallerini süslüyor.

Üniversite sınavlarının sonuçlarının açıklandığı gün, yurt genelinde pek çok gencin hayatının değiştiği tarihe dönüşüyor. İstanbul’daki üniversitelere İstanbul’da yaşayan öğrenciler kadar, farklı şehirlerde yaşayan gençler de başvuruyor. Üniversite için İstanbul’a taşınma durumu söz konusu olduğunda ise, ilk olarak barınma ihtiyaçları devreye giriyor. Başvuru konusunda hızlı davrananlar, devlet öğrenci yurtları kontenjanlarına girme hakkına sahip olurken, geri kalanların özel öğrenci yurdu ya da kiralık daire arayışı ön plana çıkıyor. Özel öğrenci yurtlarının fiyatları, kiralık daire fiyatları ile benzer olduğundan, bazı öğrenciler direkt olarak kiralık daire aramaya başlıyor. İstanbul gibi büyük bir şehirde kiralık daire ararken planlı ve dikkatli olmak gerekiyor.

İstanbul büyük ve pahalı bir şehir olduğu için bu pahalılık daire fiyatlarına da yansıyor. Ancak kentsel dönüşüm projeleri ve yeni yapılan çok sayıda bina, öğrencilerin kiralık daire bulma sürecini kolaylaştırıyor. Elbette İstanbul’un bazı ilçelerine talep çok yoğun ve bu ilçelerde uygun fiyatlı daire bulmak o kadar kolay değil. Kadıköy’ü örnek alalım. Kadıköy kiralık daire seçenekleri, üniversite öğrencilerinin radarında bulunuyor. Çünkü Kadıköy güvenli, sosyal hayata yakın ve toplu taşıma imkânları açısından oldukça zengin. Ancak bu nezih ilçe, İstanbulluların da her daim ikamet etmek istedikleri yerlerden. Bu nedenle Kadıköy kiralık daire seçeneklerinin fiyatları, diğer ilçelere göre daha pahalı. Zingat.com bölge raporuna göre Kadıköy’de kiralık daire fiyatları ortalama 2200 TL civarında ve bu fiyat öğrenci bütçesini sarsacak nitelikte. Yine de mutlaka Kadıköy’de ikamet etmek isteyen öğrenciler, birkaç arkadaş bir araya gelip eve çıkarak kira bütçesini bölüşmeyi tercih ediyor.

İstanbul’daki kiralık daireler, eğitime ara verilen Haziran ayında boşalıp, eğitim döneminin başladığı Eylül ayında doluyor. Bu nedenle Ağustos ayında İstanbul kiralık daire piyasasında hareketlilik başlıyor. Elbette kiralık daire fiyatları da bu dönemde artış gösteriyor. Bu durum ilçeden ilçeye değişiklik gösteriyor. Üniversite öğrencileri İstanbul kiralık daire seçenekleri içinde en çok Beşiktaş, Kadıköy, Şişli, Fatih ve Bakırköy ilçelerine ilgi gösteriyor. Bu ilçelerin ortak özellikleri, merkezi konumda olmaları, sosyal hayata yakın olmaları ve gelişmiş toplu taşıma imkânlarına sahip olmaları. Eğer özellikle bu ilçelerde ikamet etmekte diretilmezse, İstanbul’da da uygun fiyatlı kiralık daire bulmak mümkün. Konu uygun fiyatlı kiralık daireler olduğunda, İstanbul’un Esenyurt ilçesi de öne çıkıyor. Esenyurt, konum olarak çok merkezi değil ancak Zingat.com’un bölge raporuna göre Esenyurt kiralık konut fiyatları ortalama 900 TL civarında. İstanbul’un pek çok ilçesine göre çok daha uygun olan bu kira bedeli, Esenyurt’u öğrencilerin gözünde cazip kılıyor. Aynı durum Beylikdüzü kiralık daire seçenekleri ve Esenler kiralık daire seçenekleri için de geçerli. Siz de Zingat.com’un bölge raporlarına bakarak İstanbul’un ilçeleri ile ilgili detaylı bilgiye hızlı ve kolay şekilde ulaşabilirsiniz.

Yorumlar