Tapu harcı

Pek çok kişinin kafasında soru işareti niteliği taşıyan bir konu olan tapu harcı hesaplama durumuna açıklık getirmek adına haberimizi sizler için hazırladık.

Google Haberlere Abone ol
Tapu harcı

İlk önce söz konusu olan tapu harcından bahsetmek gerekirse, ülkemiz sınırları içerisinde yer alan gayrimenkullerin alım ve satım işlemleri tapu daireleri aracılığı ile gerçekleştirilir. Bu tapu devir işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için tapu daireleri alıcıdan ve satıcıdan bir takım evraklar talep etmektedir. Bu evrakların talep edilmesinin ardından tapu devir işlemleri başlıyor ancak tamamlanması için alıcı ve satıcının ayrı ayrı olarak tapu harcı yatırması gerekmektedir.

Peki, tapu harcı ne kadar? Söz etmekte olduğumuz tapu harcı sizin aldığınız ya da sattığınız evin satış bedeli üzerinden hesaplanmaktadır. Daha açık bir şekilde belirtecek olursak, emlaktahaber.com sitesinden almış olduğumuz bilgilere göre gayrimenkulün tapudaki satış bedeli üzerinden binde 20 oranında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı olarak tahsil edilir. Söz konusu olan tapu harcı normal olarak alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı olarak ödenmektedir ancak bazı durumlarda alıcı ve satıcı anlaşmaya varırsa söz konusu olan tapu harcını yalnızca alıcı taraf ödeyebilir.

Zaten genellikle tapu harcını alıcı taraf ödemektedir. Diğer bir noktaya değinmek gerekirse tapu devir işlemleri için yalnızca tapu harcı ödemekle kalmıyor ve tapu döner sermaye bedeli de ödemeniz gerekiyor. Bahsetmekte olduğumuz tapu döner sermaye bedeli 82,50 TL şeklinde bir tutardır. Tapu harcı hesaplama konusuna da gelecek olursak bir örnek vererek açıklayabiliriz.

Örneğin Sevil Hanım evini satıyor ve bu evin satış bedelinin 200 bin lira olduğunu varsayalım. 2017 tapu harcı hesaplama oranına göre Sevil Hanım evi satarken tapu harcı olarak 4 bin lira ödeme yapması gerekiyor. Eğer sevil hanım anlaşmasında bütün tapu masraflarını alıcıya yıkmış ise alıcının ödeyeceği toplam tapu harcı hesaplama oranına göre 8 bin lira alıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı hesaplama haricinde alıcı 82,50 lira olan tapu döner sermaye bedelinide ödemek durumunda kalıyor.

Kaynak: Emlak Haberleri -https://emlaktahaber.com/Tapu-Harci-Hesaplama/3443

Yorumlar