Ev alan yabancıya oturum izni verilecek

İnşaat sektöründeki durgunluğun önüne geçmeyi hedefleyen ekonomi yönetimi, ev karşılığında oturum izni vermeyi planlıyor

Google Haberlere Abone ol
Ev alan yabancıya oturum izni verilecek
Ekonomiden Sorumlu Başkaban Yardımcısı Mehmet Şimşek’in, Türkiye’den ‘belli ölçeğin üzerinde ev alana’ oturma ve çalışma izni vereceklerini açıklaması inşaat sektörünü heyecanladırdı. İnşaat sektörü temsilcileri iç pazarda yaşanan durgunluğu yabancıya satışla telafi etmeye çalışacak. Geçen yıl yabancıya satıştan 5 milyar dolar gelir elde eden gayrimenkul sektörü temsilcileri “Uzun süreli oturum izni gelirse bu yıl en az 10 milyar dolar elde ederiz” diyor.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, önceki gün yaptığı açıklamada, belli bir ölçeğin üzerinde ev alanlara oturma ve çalışma izni vereceklerini söyledi. Bu konuda atılacak adımların ‘yabancıya satışı’ olumlu etkileyeceğini söyleyen gayrimenkul sektörü temsilcileri, kolay ve uzun süreli oturum izninin sektör için can suyu olacağını düşünüyor. Geçen yıl ülke genelinde yabancıya yaklaşık 22 bin konutsatıldığını ve 5 milyar dolar gelir edildiğini belirten sektör temsilcileri, bu yöndeki adımlarla 10 milyar dolar üzerine çıkmanın mümkün olacağını söyledi. Türkiye’den ev alan yabancıya 1 yıllık oturum izni verildiğini hatırlatan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, “Yabancıya uzun süreli oturum hakkı ve vatandaşlık da verilmeli. Böylece yabancı kendini daha güvende hisseder. Avrupa ülkelerinde bu başarı ile yapılıyor. 500 bin dolar, 1 milyon dolar gibi yüksek rakamlar sınır olarak belirlenmeli ve özellikle yüklü yatırım yapanlara bu ayrıcalıklar tanınmalı” dedi. Yabancının uzun süren bürokrasiden yorulduğuna dikkat çeken Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik ise şunları söyledi: “Bir yıl oturma izni vermek için 3-5 ay bekletmek olmaz. Bu işlemler daha kolay olmalı. Vatandaşlık vermekten de korkmamalıyız. Nihayetinde suç işleyen için sınırdışı edilme durumu var. Vatandaşlık verilirse özellikle Körfez Ülkelerinin zaten olan ilgisi hızla artar ve Türkiye cazibe merkezi olur. İç piyasada da bir rahatlama olur.” Çelik, yabancıya uzun süreli oturma izni ya da vatandaşlık verilmesi durumunda yabancıdan elde edilen gelirin en az 2 kat artacağına da dikkat çekti. 

YABANCIYA FARKLI FİYAT

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancıya oturum izni verilmesi durumunda gayrimenkul sektöründe önemli bir hareketlilik yaşanacağını söyledi. Bu süreçte doğru adımlar atılması gerektiğini belirten Durbakayım, “Yabancı yatırımcı tedirgindi, ama artık bu durum ortadan kaldırılmalı. Öncelikle yabancıya farklı fiyat politikası uygulanmamalı. Piyasada yabancı satışında ciddi komisyonlar konuşuluyor. Bir de yabancı ev aldığında devlet güvencesini de görmeli, bilmeli. Yani ev aldıktan sonra imarında bir değişlik olmayacağından, son dakika değişikleri yapılmayacağından emin olmalı” dedi. Geliştiricilerin de yabancıya ev satışı konusunda kamudan beklentileri olduğunu belirten Durbakayım, yabancıya ev satışının ihracat sayılması gerektiğini ve bu bağlamda KDV iadesi beklenildiğini kaydetti.

500 BİN DOLAR YETERLİ

Türkiyede 500 bin dolar üzerinde yatırım yapan yabancıya oturum hakkı verilmesini öneren Kuzu Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu da “Geçtiğimiz yıl yabancıya yapılan 22 bin konut sayısı, onlara verilecek oturma hakkıyla daha yukarılara çıkacak. Bunun 50 binlere 100 binlere çıkmaması işten bile değil. Başta Körfez olmak üzere ülkemiz ciddi olarak yabancı yatırımcı merceği altında. Karşılıklı kazan kazan temelinde bu durumu lehimize çevirmek için atılacak adımlar sektörü önümüzdeki yıllarda da canlı tutacak” dedi.

Kaynak: Hürriyet

Yorumlar