Züccaciye sektöründen "ihracat seferberliği"

- Yılın ilk yarısında 2015'in aynı dönemine göre ihracatını yüzde 4 artışla 2 milyar 30 milyon dolara yükselten ve 1 milyar 326 milyon dolar dış ticaret fazlası veren sektör, ihracatını daha da yukarıya taşımak için seferberlik başlattı - ZÜCDER Başkanı Erdoğan: - "Son 10 yılda züccaciye ihracatı kilogram olarak 2 kat, dolar cinsinden de değer olarak 3 kat arttı. Dış ticaretle ilgili çalışmalarımız var. Bu sayede ihracatımızı bir basamak daha yukarı çıkarmayı hedefliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Züccaciye sektöründen "ihracat seferberliği"

İSTANBUL (AA) - UĞUR ASLANHAN - İhracatını yılın ilk yarısında 2 milyar 30 milyon dolara taşıyan ve 1 milyar 326 milyon dolar dış ticaret fazlası veren Türk züccaciye sektörü, ihracat seferberliği başlattı.

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertuğrul Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dış ticaret fazlası veren ender sektörlerinden biri olan züccaciyenin ihracattaki başarısını sürdürdüğünü ifade ederek, Türkiye'nin ihracatında yılın ilk yarısında yüzde 2,4 düşüş yaşanmasına karşın züccaciye sektörü ihracatının yüzde 4 artışla 2 milyar 30 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

Erdoğan, "Züccaciye sektörünün ihracatını yüzde 4 artırması ülkemizin bu zorlu günlerinde hepimize moral kaynağı olmuştur." dedi.

Söz konusu dönemde sektör ithalatının da yüzde 24 azaldığını belirten Erdoğan, "Geçen yılın ilk 6 ayına göre ocak-haziran döneminde dış ticaret fazlasını yüzde 29 artırdık ve ilk 6 ayda 1 milyar 326 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomisine, cari açığın küçülmesine katkı sağladık." dedi.

Erdoğan, sektörün 10 yıl önce 700 milyon dolar dış ticaret fazlası verirken, 2015'te bunu 3 katına çıkararak 2,2 milyar dolara yükselttiğini, geçen yıl 3,9 milyar dolar ihracat, 1,7 milyar dolar da ithalat gerçekleştirdiğini bildirdi.


- "İhracat 10 yılda dolar cinsinden değer olarak 3 kat arttı"


Ömer Ertuğrul Erdoğan, züccaciye ihracatının son 10 yılda kilogram olarak 2, dolar cinsinden değer olarak da 3 kat arttığını belirterek, şunları kaydetti:

"İthalatta da durum aynı. Yani bu demektir ki, daha pahalı, kaliteli, katma değeri yüksek ürünler alır ve satar hale gelmişiz. Yurt dışına yapılan ihracatın da yüzde 85-90'ı bizim dernek üyelerimiz üzerinden gerçekleştiriliyor. Dış ticaretle ilgili dernek olarak sürekli eğitim ve seminer çalışmalarımız var. Bu sayede ihracatımızı bir basamak daha yukarı çıkartmayı hedefliyoruz. Adeta bir ihracat seferberliği ilan etmiş durumdayız."

Erdoğan, Türkiye ekonomisine katkı sağlamak için halihazırda ülkelere yaptıkları ihracat miktarını daha da artırmayı hedeflediklerini, alternatif pazar arayışlarını sürdürdüklerini ifade etti.


- "Hedefimiz bu yılı 4 milyar dolar ihracatla kapatmak"


ZÜCDER Başkanı Erdoğan, ihracatı artırmak adına önemli atılımlarda bulunduklarını, hedeflerinin 2016'yı 4 milyar dolar ihracatla kapatmak olduğunu belirterek, şu anda dünya ihracat sıralamasında 6'ncı sırada yer aldıklarını, ihracattaki büyümenin devam etmesi halinde 5 yıl içinde 4'üncü sıraya yükseleceklerini kaydetti.

Erdoğan, Türkiye'nin züccaciye ihracatında Birleşik Krallık'ın başı çektiğini, bu ülkeyi sırasıyla Almanya, İtalya ve Fransa'nın takip ettiğini, Avrupa'nın ihracatta önemli yer tuttuğunu da bildirdi.

Yorumlar