Zorlu Enerjiye "Gold Standard" sertifikası

- Zorlu Enerji Genel Müdürü Ak: - " Gold Standard' sertifikası yenilenebilir enerji projeleri için yüksek kaliteli karbon kredilerinin oluşturulmasında önemli bir güvence sunuyor"

Google Haberlere Abone ol
Zorlu Enerjiye "Gold Standard" sertifikası

İSTANBUL (AA) - Zorlu Enerji, Türkiye'deki rüzgar enerji santral projelerinden sonra Pakistan'daki rüzgar santrali için de itibarlı yenilenebilir enerji projelerini derecelendiren "Gold Standard" sertifikasını aldı.

Zorlu Enerji tarafından yapılan açıklamaya göre, yenilenebilir enerji alanında projeler hayata geçiren Zorlu Enerji'ye Pakistan'daki rüzgar enerji santrali, toplumsal ve çevresel sürdürülebilirliğe katkıları ile karbon piyasasında işlem gören enerji projelerini derecelendiren standartlar arasında en itibarlısı olan "Gold Standard" sertifikası verildi.

Yılda 100 bin tona yakın karbondioksit salınımının önüne geçen projenin çevresel ve toplumsal sürdürülebilirliğe sunduğu katkı teyit edilirken, Zorlu Enerji de, Pakistan'da "Gold Standard" sertifikası alan ilk şirket oldu. 2009 yılında elektrik üretimine başlayan 56,4 megavat kurulu güce sahip santral, ülkenin ayrıca, ilk rüzgar enerjisi projesi olma özelliğine sahip bulunuyor.


- Tüm RES projeleri "Gold Standard" sertifikalı


Zorlu Enerji’nin daha önce Gökçedağ, Sarıtepe ve Demirciler rüzgar enerjisi santral projeleri için aldığı "Gold Standard" sertifikası, yenilenebilir enerji projelerini karbon emisyonlarında sağladığı düşüş, doğaya saygılı olması, toplumsal kalkınmaya sunduğu katkı gibi farklı kriterlere göre değerlendirerek verilen küresel ölçekli en itibarlı program olarak kabul ediliyor.

Dünyada 80’den fazla sivil toplum örgütü tarafından desteklenen ve bin 100 projenin de gelişmesi için çalışan program, Gold Standard Foundation tarafından yürütülüyor. Gönüllü piyasadaki kredibiliteyi ve şeffaflığı garanti eden serfika, yüksek kaliteli karbon kredilerinin oluşturulmasında bir kalite güvence bedeli sağlıyor. Risk kontrolü, paydaş kabulü itibar artırımı ve piyasa görünürlüğü kriterlerini karşılayan projenin sürdürülebilir kalkınmaya katkısı, bu sertifikayla onaylanmış oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, "Gold Standard" sertifikasının yenilenebilir enerji projeleri için yüksek kaliteli karbon kredilerinin oluşturulmasında önemli bir güvence sunduğuna dikkati çekerek, "Tüm yatırımlarında toplumsal, çevresel ve ekonomik kalkınmayı destekleme vizyonuyla hareket eden bir grup olarak, yenilenebilir ve temiz enerji projeleri için önemli bir eşiği temsil eden 'Gold Standard' sertifikasına tüm rüzgar enerjisi projelerimizde sahip olmanın gururunu yaşıyoruz." dedi.

Pakistan'ın Jhimpir bölgesinde 2009 yılında hayata geçirdikleri projenin, yılda 100 bin tona yakın karbondioksit salınımının önüne geçmesinin yanı sıra Pakistan’da toplumsal kalkınma konusunda da önemli bir değer yarattığını aktaran Ak, "Sektörümüz açısından ilham verici olduğunu düşündüğümüz bu gibi projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Yorumlar