Zeytinyağında sezon 18 lira ile açıldı

- Yaklaşık 12 milyon zeytin ağacının yer aldığı Edremit Körfezi'nde hasat hızlanarak sürerken, sezonun ilk sıkım zeytinyağları, litresi 18-20 liradan alıcı buluyor - Üreticiler, geçen sezon litresi 30 lirayı geçen zeytinyağında bu yıl dönem, aşırı fiyat yükselmeleri beklemiyor

Google Haberlere Abone ol
Zeytinyağında sezon 18 lira ile açıldı

BALIKESİR (AA) - SERHAT BUĞRA ŞENKÖKCÜ - Zeytin ve yağ üretiminde önde gelen ve yaklaşık 12 milyon zeytin ağacının bulunduğu Balıkesir'in Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Havran ve Edremit ilçelerini içine alan Edremit Körfezi'nde yeni mahsul zeytinyağının litresi 18-20 liradan satışa sunuldu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bu yıl 25 bin ton zeytinyağı rekoltesinin tahmin edildiği Edremit Körfezi'nde zeytin hasadı hız kazandı.

Bereketli bir sezon geçiren üreticiler, ürünlerini toplayarak, önemli bölümünü zeytinyağı fabrikalarına teslim ediyor, bir kısmını da zeytin ve ürünleri için kendine bırakıyor.

Geçen sezon litresi 30 lirayı aşan zeytinyağının, bu dönemin ilk mahsul zeytinlerinden sıkılanları tüketiciye en düşük 18 liradan ulaşmaya başladı.

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, zeytin ağaçlarındaki verimliliğin, üreticilerin yüzlerini güldürdüğünü belirtti.

Semerci, yaklaşık 12 milyon zeytin ağacının bulunduğu Edremit Körfezi'nde zeytinlerin fabrikalara üreticiler tarafından getirilmeye başladığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bölgemiz, natürel sızma zeytinyağlarında dünya çapında ödüllere ve üne sahiptir. Hasadın hızlandığı şu günlerde erken hasat zeytinyağları ve yeni mahsul yeşil çizik zeytinlerimiz semt pazarlarında, köylü pazarlarında ve bazı satış mağazalarında satılmaya başlandı. 2016-2017 zeytin sezonu bu yıl iyi geçecek. Fiyatlarda artış olmayacak diyebiliriz. Zeytinyağı fiyatımız yeni mahsulde 18-20 lira aralığında. Bu yıl halkımız bol bol zeytinyağı tüketebilir. Sofralık olarak ham zeytinin halka satışı ise 10 liradır. Zeytinyağında bu yıl 'var yılı' ve bereketli bir sezon yaşıyoruz. Bu yıl zeytinyağı fiyatında az da olsa düşüş yaşanması bekleniyor."

Edremit'in Çamcı Mahallesi muhtarı İsmail Öztürmen, köydeki organik pazarda erken hasat sızma zeytinyağının kilosunun 20 liradan satıldığını bildirdi.

Bu yılın hasadına başladıklarını ve sezondan umutlu olduklarını anlatan Öztürmen, "İşlenmemiş zeytinimizin kilosu 7-8 lira civarında olup, salamura hazır zeytinimiz 10 lira ve zeytinyağımızın litresi de 20 lira civarında. Pazarımızdaki tüm ürünler tamamen doğaldır. Hiç kimyasal madde kullanmadan, ürettiğimiz zeytin, zeytinyağı, zeytin sabunu, salça, turşu, kuru incir, incir reçeli, bal, pekmez, Kaz Dağı köknarı pekmezi, dut ve çam pekmezi, ceviz reçeli, tarhana, kantaron yağı, kekik gibi ürünlerimiz pazarımızda mevcuttur." diye konuştu.

Yorumlar