Zeytinyağına kanola ve ayçiçekten daha az prim veriliyor

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), yeni dönemin ilk yönetim kurulu toplantısını Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yaptı. Ayvalık Ticaret Odası’ndaki toplantıda konuşan EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ...

Google Haberlere Abone ol
Zeytinyağına kanola ve ayçiçekten daha az prim veriliyor

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), yeni dönemin ilk yönetim kurulu toplantısını Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yaptı. Ayvalık Ticaret Odası’ndaki toplantıda konuşan EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ zeytin tarımının, sanayisinin ve ihracatının birarada ele alınması gerektiğini ifade etti. Üreticilerin sıkıntılarını yerinde görmek ve üretim bölgelerini tanımak için toplantılarını buralarda yapacaklarını belirten Renklidağ, zeytinyağına verilen primin, ayçiçeği ve kanola yağları karşısında ciddi bir haksızlıkla karşı karşıya kaldığını savundu.

Sektörün birarada olmasından dolayı duydukları memnuniyeti ifade eden Gürkan Renklidağ, “Zeytin üretimi yapılan bölgelerimizdeki üreticilerin, tüccarların, sanayicilerin ve ihracatçı firmaların biraraya geleceği toplantıların ilkini, şu an Ayvalık’ta yapıyoruz. Bu toplantının benzerlerini, sektörümüzde önemli yeri olan Akhisar, Gaziantep, Aydın, Bursa gibi yerlerde de yapmayı düşünüyoruz. Sektörümüzün tüm bileşenlerinin birarada olmasını çok önemsiyoruz. Ancak üretici, tüccar, sanayici ve ihracatçının beraber hareket etmesiyle tüm sektörün sorunlarını çözebileceğimize inanıyoruz.” dedi.

Toplantıya katılan Ayvalık Ticaret Odası üyesi firma temsilcilerinin, “Ayvalık Zeytinyağı” coğrafi işaretinin tanıtılması konusunda işbirliği talebi ve 2014/2015 sezonu rekolte çalışmalarıyla ilgili sorularını da cevaplayan Yönetim Kurulu Başkanı Renklidağ, EZZİB’nin çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Bu arada Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı’nın, EZZİB Yönetim Kurulu'nu ekim ayı sonunda planlanan 10. Ayvalık Hasat Şenliği etkinliğine ilişkin davetine de olumlu cevap verildi.

‘ZEYTİNYAĞINA VERİLEN PRİM, AYÇİÇEK VE KANOLADAN DAHA AZ’

Ayçiçeği hammaddesine 30 kuruş, ayçiçeği yağa döndüğünde kilosuna 80 kuruş prim verildiğini aktaran Gürkan Renklidağ, şunları kaydetti: “Kanola yağının hammaddesine 40 kuruş prim veriliyor. Bu durum, yağa döndüğünde kilogramına 1 lira prime dönüşüyor. Kanola yağının kilosu 2,5 lira, ayçiçeği yağının kilosu ise 2,8 liradır. Bunlara verilen prim oranlarını incelediğinizde ise 5,5 kiloluk zeytinyağına 70 kuruş prim verildiğini görüyoruz. Zeytinyağına verilen prim, ayçiçek ve kanola yağları karşısında çok ciddi bir haksızlıkla karşı karşıyadır. Ayrıca yemeklik zeytine de mutlaka prim verilmesi gerekir. Bu konuyla ilgili olarak hazırladığımız dosyayı, 23 Mayıs 2014 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda düzenlenen Zeytin-Zeytinyağı Sektörünün Sorunları ve Çözüm Yolları konulu toplantıda yetkililere aktardık. Yine yönetim kurulu olarak, Ekonomi Bakanlığı'nı da en kısa sürede ziyaret edip raporlarımızı ileteceğiz ve zeytin sektörünün sorunlarının çözümlenmesi için birlikte, sonuna kadar mücadele edeceğiz.” CİHAN

Yorumlar