Zeytinyağı üretimi artıyor, tüketim yerinde sayıyor

Son yıllarda Türkiye’nin zeytin ağacı varlığı hızlı bir artış gösteriyor. Altı yıl önce 90 milyon olan sayı, bugün 160 milyonun üzerine çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Zeytinyağı üretimi artıyor, tüketim yerinde sayıyor

Son yıllarda Türkiye’nin zeytin ağacı varlığı hızlı bir artış gösteriyor. Altı yıl önce 90 milyon olan sayı, bugün 160 milyonun üzerine çıktı. Ağaç sayısına paralel olarak zeytinyağı üretimi de artıyor ancak tüketim aynı oranda yükselmiyor. Zeytinyağı üretimi yüzde 50 civarında artarken tüketim hâlâ kişi başına 1,5 litre seviyelerinde. Son yıllarda zeytinyağında olumlu gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Küçükbay Yağ Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, iç tüketimin desteklenmesi gerektiğini söyledi. "Orkide" markası ile zeytinyağı alanında yurtiçi ve yurtdışı satışlarında büyük başarı sağladıklarını ifade eden Küçükbay, ülke olarak kalıcı başarılar elde etmek için zeytinyağı üretiminin ve ihracatının yanında iç tüketimin de desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Desteklerle zeytin dikiminin çok hızlı bir biçimde arttığını, altı yıl önceye kadar 90 milyon zeytin ağacı olan Türkiye’nin, bugün ağaç varlığını 160 milyonun üzerine çıkardığını aktaran Küçükbay, “Zeytin ve zeytinyağı üretiminin artması için gösterilen çabalar sonuç verdi. Zeytinde ‘var yılı, yok yılı’ dönemi kapanıyor. Zeytinyağı üretimi yüzde 49 oranında arttı. Bu artış trendi, önümüzdeki yıllarda katlanarak devam edecek.” şeklinde konuştu.

İÇ TÜKETİM KİŞİ BAŞINA 1,5 LİTRE

Türkiye’nin zeytinyağı tüketiminde diğer üretici ülkelere göre çok gerilerde olduğunun altını çizen Küçükbay, şunları kaydetti: “Kişi başına tüketim yıllık 1,5 litre civarında, bunun en az 5 litreye çıkarılması gerekiyor. Nüfusu 76 milyonu aşan Türkiye’nin kendisi, tüketim için en önemli pazar. Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinin bir bölümüyle Gaziantep Nizip, Antakya, Mersin ve Adana’nın bir bölümü dışında zeytinyağı tüketimi ya hiç yok ya da çok yetersiz. Bu bölgelerde zeytinyağı tüketiminin arttırılması gerekli. Biz bu konuya ağırlık vererek yaptığımız çalışmaların meyvesini topluyoruz. Orkide, diğer bitkisel yağlarda olduğu gibi zeytinyağında da yurtiçi ve yurtdışında oldukça etkin konumda. Ege ve Edremit Körfezi bölgelerinden elde edilen en yüksek kalitedeki Orkide markalı zeytinyağlarımız, iç ve dış pazarda büyük beğeni kazanıyor.”

'İHRACATIN YAPISI DA DEĞİŞTİ'

İhracatın yapısında da ciddi bir değişim yaşandığına dikkat çeken Ahmet Küçükbay, “Geçmiş yıllarda zeytinyağının önemli bir bölümünü dökme olarak ihraç ederdik. İtalyan ve İspanyol firmalar, dökme olarak aldıkları yağı ambalaja koyar ve kendi markalarıyla ihraç eder veya iç piyasalarında tüketiciye sunardı. Son yıllarda yapılan çalışmalarla bu yapıyı değiştirmeyi, İspanya ve İtalya’nın tedarikçisi bir ülke olmak yerine, kendi markalarımızla tüm dünyada varlık göstermeyi başardık. Orkide Yağ olarak biz de dökme yağ yanında ambalajlı ve markalı ihracatlarımızda çok önemli başarılar kaydediyoruz.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar