Zeytinyağı Fiyatları Artınca Sahteciler Ortaya Çıktı

Zeytinyağı fiyatları bu yıl rekor düzeyde artarken, uzmanlar bu durumun sahtecilerin piyasaya girmesine ön ayak olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Zeytinyağı Fiyatları Artınca Sahteciler Ortaya Çıktı

Türkiye'de, bu sene zeytinyağı fiyatları rekor derecede artınca 'ürün sahteciliği'nde de yükseliş bulunduğu bildirildi.

FİYATLAR ARTINCA SAHTE ÜRÜNLER ARTTI

İspanya'daki kuraklık sonrası fiyatların yükseleceği beklentisi sebebi ile üreticinin zeytinyağını stoklamayı tercih etmesi iç piyasada da fiyatları artırdı. Geçen sene ortalama 6 liradan satılan sızma zeytinyağı müstahsil fiyatının bu sene 12 liraya çıktığına gösteren saha yetkilileri, raflarda satılan zeytinyağları içerisinde tağşişli yani değişik yağlarla karıştırılmış ürünlerin oranında yükseliş yaşandığı meselesinde uyarıda bulundu.

MARKETLERDE SATILIYOR

Tüketicilerden gelen huzursuzluklar üstüne harekete geçen Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) yetkilileri, piyasadan topladığı örnekleri Uluslararası Zeytin Konseyi (COI) vasıtası ile akredite edilmiş laboratuvarlarda inceledi. İnceleme neticesinde içerisinde zeytinyağı olmayan doğal yağların marketlerde satıldığının saptama edildiği kaydedildi.

'SPEKÜLATİF SÖYLEMLERDEN KAYNAKLANIYOR'

UZZK Başkanı Ümmühan Tibet, yaptığı izahatda zeytinyağı fiyatlarındaki yükselişın, gerçekte rekolte düşüklüğüne bağlı olmadığını, zeytinin hasat vakti ortaya atılan 'Dünyada ve Türkiye'de zeytin rekoltesi düşük, zeytinyağı fiyatları artacak' bunun şeklinde spekülatif söylemlerden kaynaklandığını söyledi.

'ESER MİKTARDA BİLE ZEYTİNYAĞI OLMAYAN ÖRNEKLER'

Ümmühan Tibet, UZZK'nın ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı denetimlerde pamuk, kanola ve ayçiçek yağı karıştırılmış zeytinyağlarının saptama edildiğini vurgulayarak, 'İçinde 'eser miktarda' dahi zeytinyağı olmayan örneklerle karşılaştık. Bu fazla aşırı önemli bir durum, bu sene bu fazla aşırı yoğunlaştı. Tüketici ucuza zeytinyağı aldığını zannederken pahalıya doğal yağ alıyor' ifadesini kullandı.

'EN BÜYÜK PAY TÜKETİCİYE AİT'

Tağşişin önüne geçilmesi meselesinde en iri payın tüketiciye düştüğüne dikkati çeken Tibet, 'Tüketici bilinci gelişmeli, tüketici hesaplı mal istek etmezse tağşişli ürün yapılmaz. Tüketici rengine bakarak tağşişi saptama edemez. Zeytinyağı karışımları basit saptama edilen karışımlar değil' diye konuştu.

'VATAN HAİNLİĞİ'

Tibet, zeytinyağında yapılan tağşişin tüketicilere fazla aşırı yönlü ziyan verdiğini dile getirerek, şunları söyledi:

'Tağşiş, dürüstlüğünü tyükselişılır bir hale düşürdüğü için tüccarımıza, sanayicimize, müsait fiyata zeytinyağı aldığını düşünen lakin gerçekte yüksek fiyata doğal yağ dal tüketicimize ve katma değerini kaybeden üreticimize ziyan veriyor. Üreticinin katma ederi üreticiye değil ne yazık ki hile oluşturan insana gidiyor. Zeytinyağında yapılan tağşiş yurt hainliğiyle eş değerdir. Çünkü bu bayağı bir hırsızlık vakası değil. Buna aygıt bulunan herkes bu zarara müşterek olmaktadır. Satış yapılan yerler iri mesuliyet taşıyor. Biz UZZK şekilde hileli mal satan iş yerlerinin takipçisiyiz. Bunlara karşı hukuki hakkımızı kullanarak savaş ederiz ve edeceğiz.'

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar