Zeytinpark Projesi tamam, ilk kazma onay bekliyor

Antalya şehir merkezindeki son ve en büyük yeşil alan olan Vakıf Zeytinliği'nde sona yaklaşıldı.

Google Haberlere Abone ol
Zeytinpark Projesi tamam, ilk kazma onay bekliyor

Antalya şehir merkezindeki son ve en büyük yeşil alan olan Vakıf Zeytinliği'nde sona yaklaşıldı. 2 bin 630 dönüm büyüklüğündeki alanın nasıl değerlendirileceğiyle ilgili proje hazırlandı. Bölgenin imar planı Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bu ayki meclis toplantısında kabul edilirse Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na onaya sunulacak. Kurulun onay vermesi halinde ilk kazması vurulacak projenin 2 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

    Vakıf Zeytinliği'nin 20 yıllık işletme hakkını 2010'da yapılan ihalede kazandıklarını, 2012 yılında ise çok ortaklı Zeytinpark A.Ş.'yi kurarak çalışmalara başladıklarını hatırlatan Antalya Ticaret Borsası ve Zeytinpark AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, gelinen son durumla ilgili gazetecilere bilgi verdi. Çandır, 20 bin zeytin ağacının bulunduğu alanla ilgili 15 milyon TL'lik proje hazırladıklarını söyledi. Projeyi 2013 yılı sonuna kadar başlatmış olmayı planlamalarına rağmen gerek yerel yönetimlerden gerekse bölgenin özel durumdan kaynaklı bürokratik işlemlerden ötürü gecikme yaşadıklarını anlatan Çandır, "Bu işlerin bu kadar zor olduğunu bilmiyorduk." dedi. Çandır, yaşadıkları sıkıntılardan bazılarını şu sözlerle ifade etti: "Burada temizlik yapmak için bile izin almanız gerekiyor. Bizim bunlardan hiç haberimiz yoktu. Temizlik yaptığımız için tutanak yedik. Sonra müracaat edip izin aldık. Etrafını korumaya alabilmek için yaklaşık 2,5 yıldır duvar örülebilmesi için izin sürecini bekledik. Geçmiş dönemlerde belediyelerin yapmış olduğu işlemlerdeki eksiklikler bugün önümüze çıkmaya başladı. En son imar planında bir olumsuzluk vardı. Onu da geçtiğimiz hafta Kepez Belediyesi geçirdi. Önümüzdeki Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde onaylandıktan sonra tekrar koruma kuruluna gideceğiz. Umuyoruz ki orada da onaylandıktan sonra projemizin hataya geçmesi için elimizden gelen her türlü çabayı sarf edeceğiz." diye konuştu.
    
    Çandır, bugüne kadar yaşadıkları sıkıntıyı kamuoyuyla paylaşmama nedenlerini ise "Derdimiz üzüm yemek." sözüyle izah etti. Çandır, tüm onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından ilk kazmayı vuracakları projenin 2 yıl içinde bitirilmesini planladıklarını kaydetti.

    AVRUPA'NIN EN BÜYÜK BOTANİK PARKI OLACAK

    Zeytinpark'ı Avrupa'nın en büyük botanik parkı yapmayı hedeflediklerini dile getiren Ali Çandır, Vakıf Zeytinliği'nin kentin merkezinde kalan son yeşil alanlardan biri olduğunu vurguladı. Projelerinde bununla ilgili de bir çalışma olacağını dile getiren Çandır, isteyen herkesin zeytinlikten bir ağaç kiralayabileceği bilgisini verdi. Çandır, "Burada bir ağaç kiralayan vatandaş hem doğayla iç içe olacak hem kiraladığı ağaçla engellilere yardım edecek hem de yeşil dokuya sahip çıkmış olacak. Böyle bir sosyal sorumluluk modeli oluşturmaya çalışıyoruz." dedi.

    Ali Çandır, proje tamamlandığında alanın nasıl işleyeceğiyle ilgili düşüncesini şu sözlerle paylaştı: "Pamukkale'ye gitmek için yola çıkan her tur otobüsü buraya girecek. Rumeli Hisarı'ndaki gibi konserler düzenlenecek. 10 bin metre karelik yeşil alanda uçurtma şenliklerinden yarışmalara, gençlik kapmalarına kadar bir çok etkinlik olacak."

    PROJEDE NELER VAR?

    Toplam büyüklüğü 2 bin 630 dönüm olan Vakıf Zeytinliği'nin ağaçların olmadığı 400 dönümü üzerine projelendirilen Zeytinpark Projesi'nin maliyeti 15 milyon lira olarak hesaplandı. Zeytinliğin, mevcut yapısını zedelemeyecek şekilde projelendirilen çalışmada şunlar olacak; Kuş tüneli, gözetleme kulesi, zeytin müzesi, gençlik merkezi, kır kahvesi, at çiftliği, zeytin market, kentsel değerler sergi alanı, bitki türleri eğitim merkezi, sergi alanı, doğada engelsiz yaşam merkezi, doğada öğren merkezi, çok amaçlı spor sahası, çim tepeleri, çocuk oyun alanı, koku tepeleri, seyir terası, Zeytinpark meydanı, yapay gölet, Akdeniz Bölgesi süs bitkileri alanı, tıbbi aromatik bitkiler alanı, Akdeniz Bölgesi endemik türler alanı, Akdeniz Bölgesi meyveleri alanı ve bunlara ait üretim alanları. CİHAN

Yorumlar