Zeytinlikleri tehdit eden kanunu tasarısı tekrar masada

Zeytinlik sahaların enerji ve sanayi yatırımlarına açılmasına imkan tanıyan kanun tasarısı. yarın alt komisyonda görüşülecek. Konu hakkında açıklama yapan Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, "Tasarının alt komisyona devredilmesinin...

Google Haberlere Abone ol
Zeytinlikleri tehdit eden kanunu tasarısı tekrar masada

Zeytinlik sahaların enerji ve sanayi yatırımlarına açılmasına imkan tanıyan kanun tasarısı. yarın alt komisyonda görüşülecek. Konu hakkında açıklama yapan Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, "Tasarının alt komisyona devredilmesinin ardından, Meclis’in 1 Temmuz’da tatile girmesiyle rahatladığımızı düşünmüştük. Yalnızca iki hafta sürdü. Tehlike kapımızda. Düzenleme, AB politikasına aykırı." dedi.

Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılatılması Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Enerji ve Tabbi Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanarak, Başbakanlık tarafından TBMM’ye göndermiş, 25 Haziran’da tekrar görüşülmek üzere alt komisyona devredilmişti. Meclis'in tatile girme beklentisiyle rahat bir nefes alan zeytincilik sektörü, 20 Temmuz’a kadar çalışmalarını sürdürme kararı almasıyla yeniden kâbus görmeye başladı. Zeytin bahçelerini enerji yatırımlarına açan tasarı, yarın devredildiği alt komisyonda görüşülecek ve 10 gün içinde karar verilebilecek.

'ZEYTİNCİLİĞE AĞIR DARBE'

Tasarının zeytincilik sektörünün talepleri bir yana görüşü bile alınmaksızın, tamamen maden lobisinin girişimleriyle hazırlanmış bir düzenleme olduğunu ileri süren Dernek Başkanı Tatlı, zeytin ve zeytinyağında Türkiye'nin büyük hedefler belirlediğini ancak tasarının kanunlaşması halinde zeytinliklerin büyük oranda kayba uğramasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Uzun vadeli düşünüldüğünde hiçbir madenin getirisinin zeytinlikler kadar uzun ömürlü olmayacağını belirterek, “Son iki yıllık ortalamaya göre zeytinyağı üretimimiz 165 bin ton olup bu üretimin değeri yaklaşık 600 milyon dolardır. 2023'te bu değer, yaklaşık 700 bin ton zeytinyağı için yaklaşık 3 milyar dolar olacaktır. Son iki yıllık ortalamaya göre sofralık zeytin üretimimiz yaklaşık 450 bin ton olup bu üretimin değeri yaklaşık 900 milyon dolardır. 2023'te bu değer, yaklaşık 3,5 milyar dolardır. Bu ekonomik getiriler, birkaç yıl veya 15-20 yıllık bir süreyle sınırlı değildir. Zeytin ağacı, Anadolu’da 6 bin yıldır insanoğlunun geçim, beslenme, sağlık ve güzellik kaynağı olarak görevini sürdürmektedir. Dünya var oldukça da insanlığa ve çevreye hizmete devam edecektir. Bu yönüyle yeryüzünde hiçbir madenin getirisi, zeytin ağacının toplam getirisi kadar olamaz.” diye konuştu. Dünyanın en büyük zeytin üreticisi İspanya’da uçsuz bucaksız zeytinliklerin, hiçbir surette madencilik veya sanayi tehdidi altında olmadığına işaret eden Tatlı, “Bu ülkede zeytinlikler de başta maden olmak üzere kimyasalların kısıtlanmasıyla zeytin ağacı, yaban hayvanları, özellikle tavşan ve keklikler için adeta doğal bir barınak haline dönüşmektedir.” dedi.

'SEKTÖRE KULAK VERİLMEDİ'

Zeytinin stratejik bir ürün olduğunun altını çizen Abidin Tatlı, şunları kaydetti: “Alt komisyonda yapılan ve zeytinciliğimizi doğrudan ilgilendiren Zeytincilik Yasası'nda değişiklik yapılıyor olmasına rağmen görüşmelerde, hiçbir sektörel kurum ve kuruluşun bilgi ve görüşüne başvurulmamıştır. Bugüne kadar Zeytincilik Yasası'nda yapılmak istenen değişiklik girişimlerine, sektör başta olmak üzere bilim dünyası da karşı çıkmıştır. Zeytinci yörelerdeki bütün siyasi partiler, ortak bildiriyle Zeytincilik Yasası'nda değişiklik yapılmaması istemini TBMM’ye başvurusuyla bildirmiştir. Zeytinci bölgeler ve ülkemizin diğer yörelerinde yaşayan 100 bini aşkın kişinin imzalı dilekçesinin TBMM Başkanlığı'na verilmiş olması da bu konudaki toplumsal hassasiyetin en yakın örneğini göstermektedir.” CİHAN

Yorumlar