'Zeytinlikler kamulaştırılarak ekonomik çıkar gruplarına teslim ediliyor'

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün verdiği olumsuz görüşe rağmen Soma ilçesinde, Kolin Kömürlü Termik Santrali için 388 bin 501 metrekarelik zeytinlik alanın kamulaştırılacak olmasına, Manisa Barosu Çevre Komisyonu'ndan...

Google Haberlere Abone ol
'Zeytinlikler kamulaştırılarak ekonomik çıkar gruplarına teslim ediliyor'

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün verdiği olumsuz görüşe rağmen Soma ilçesinde, Kolin Kömürlü Termik Santrali için 388 bin 501 metrekarelik zeytinlik alanın kamulaştırılacak olmasına, Manisa Barosu Çevre Komisyonu'ndan tepki geldi. Çevre Komisyonu Başkanı Menderes Hırçıner, Soma'da zeytinlik alanlarının kamulaştırıp birtakım ekonomik çıkar gruplarına teslim edilmeye çalışıldığını ileri sürdü. Zeytinlik alanların her geçen gün imara, sanayiye, yola ve son olarak da santrale açılmaya çalışılmasını, binlerce dekar başka yer varken sınırlı miktardaki zeytinliklerde ısrar edilmesini anlamanın mümkün olmadığını söyledi. Hırçıner, bu yapılanlara karşı olduklarını, zeytinlik sahibi üreticilerden talep gelmesi halinde her türlü hukuki yardımı sağlayacaklarını kaydetti.

Manisa Barosu Çevre, Şehircilik ve Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Hırçıner, Soma'da zeytinlik alanların termik santral yapımı için kamulaştırılacak olmasının, tarım alanlarının hoyratça yok edilmesinin vardığı son noktayı göstermesi bakımından son derece manidar olduğunu belirtti. Hırçıner, "Zira bilindiği üzere zeytinciliğin ıslahı hakkındaki kanunun 20. maddesi uyarınca zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vejetatif ve jeneratif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Yine aynı kanunun 14. maddesine göre zeytinliklere her çeşit hayvan sokulması, yerleşim sahaları hariç zeytin sahalarına en az 1 kilometre yakınlıkta koyun ve keçi ağılı yapılması dahi yasaktır. Hal böyleyken siz kalkıp ülkemizin en değerli zeytin alanlarının içerisine termik santral yapımı için Bakanlar Kurulu kararı alıp kamulaştırma yapıp insanların elinden zorla tarım alanlarını almaya ve birtakım ekonomik çıkar gruplarına teslim etmeye kalkıyorsunuz." dedi.

Türkiye'nin kara yüzölçümü 769 bin 632 kilometrekareyken bunun ancak yüzde 27,7'sinin tarım alanı olarak kullanılabildiğini aktaran Menderes Hırçıner, "Bu tarım alanlarından ancak yüzde 3’ünde, yaklaşık 800 bin hektarda zeytin üretimi yapılabilmektedir. Ülkemizde üretilen toplam zeytinin yüzde 30’u sofralık, yüzde 70’i ise yağlık olup Ege Bölgemiz'de, ülkemizdeki yüzde 50’si üretilmekte ve ilimiz bu üretimden en çok payı almaktadır. Zeytin Batı Marmara, Kıyı Ege, Batı ve Orta Akdeniz bölgelerinde sınırla alanlarda üretilebilmektedir. Bu nedenle korunması ve hattâ üretimin giderek arttırılması zorunludur." diye konuştu.

Hırçıner, şöyle devam etti: "İlimizde bir yandan İstanbul-İzmir otoyol projesi nedeniyle önemli miktarda tarım alanı ve zeytinlik kamulaştırma kapsamına alınmışken şimdi de zeytin alanlarına yasaya rağmen termik santral yapılması kabul edilemez. Öte yandan Meclis gündemindeki yasa tasarısıyla 25 dönümden küçük zeytinlikler, Zeytin Alanlarının ve Zeytinciliğin Islahı Kanunu'nun koruma şemsiyesinden çıkarılıyor ve enerji yatırımlarına açık hale getiriliyor. Bu durum insanın aklına, ülkemiz zeytinlik alanlarının bundan sonra yağmalanması için iştahı kabarık vaziyette bekleyen rant odaklarının, dört gözle ve ellerini oğuşturarak bekledikleri gerçeğini getiriyor. Biz Manisa Barosu Çevre Komisyonu olarak bu yapılanlara karşıyız. Üreticilerimizden talep gelmesi halinde her türlü hukuki yardımı sağlamaya hazırız ancak üretici birliklerinin ve ziraat odalarının sesini yükseltmemesi de bizleri tarım alanlarımızın geleceği için ümitsizliğe sevk etmektedir. Binlerce yıllık insanlık kültürünün ortak mirası olan bu zeytin alanlarını bizden sonraki nesillere sağ salim teslim edebilmek, hepimizin ortak mükellefiyeti. Ben tüm yetkilileri, duyarlı olmaya ve zeytin alanlarının yok olmasına müsaade etmemeye davet ediyorum." CİHAN

Yorumlar