"Zeytincilik yasası ile zeytin alanlarının yarısı kapsam dışına çıkıyor"

TBMM’nin alt komisyonunda görüşülmekte olan zeytin alanlarına yönelik yasa tepki çekmeye devam ediyor. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Doğan, görüşülmekte olan yasanın derhal geri çekilmesini istedi.Çukurova...

Google Haberlere Abone ol
"Zeytincilik yasası ile zeytin alanlarının yarısı kapsam dışına çıkıyor"

TBMM’nin alt komisyonunda görüşülmekte olan zeytin alanlarına yönelik yasa tepki çekmeye devam ediyor. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Doğan, görüşülmekte olan yasanın derhal geri çekilmesini istedi.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı düzenleyen Doğan, TBMM’nin alt komisyonunda görüşülmekte olan 3572 sayılı yasada yapılacak değişiklikle zeytinin alanlarının 25 dekar olarak kabul edileceğini, Türkiye’de zeytin bahçeleri ortalama 12 dekar olduğu için yasa ile birlikte zeytin varlığının yarısının yasanın kapsamı dışına çıkacağını belirtti. Kabul edilecek yasayla 25 dekarın altında kalan zeytin alanlarının yasa ile rant odaklı ticari faaliyetlerin göz bebeği olan enerji ve maden şirketlerine, imara açılarak talan edileceğini iddia etti. Dünyadaki zeytin üretiminde İspanya’nın yüzde 26 ile ilk sırada yer aldığını belirten Doğan, Türkiye’nin ise yüzde 9 ile İtalya ve Yunanistan’ın ardından dördüncü sırada geldiğini vurguladı.

TBMM'de görülen yasanın hükümetin zeytincilikte önüne koyduğu dünya ikinciliği hedefi ile örtüşmediğini ifade eden Doğan, “Bu yasa ile önemli bir tarım, sanayi, ticaret ve istihdam alanı olan zeytincilik sektörü büyük ölçüde zarar görecektir. Yaşamları zeytinliklerden sağlayan çiftçiler mağdur olacaklardır. Zeytin ağaçlarının sökülmesi sonucunda toprak yapısı bozulacak ve alanlar erozyona açık hale gelecektir.” Dedi. Tasarının kanunlaşması halinde Türkiye’de yağ açığının daha artacağını anlatan Doğan, “İstihdam azalacak, tarım toprakları amacı dışında kullanılacaktır. Bütün bu bilimsel gerçeklerden dolayı zeytin alanlarının talanına hayır diyoruz. TBMM alt komisyonunda görüşülmekte olan yasanın derhal geri çekilmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar