Zeytinciler iri daneli üretime teşvik istiyor

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe işbirliğini geliştirmek için yönetim kurulu toplantılarını zeytin ve zeytinyağı üretim bölgelerinde yapma kararı alan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB)'nin ikinci durağı, Balıkesir'in...

Google Haberlere Abone ol
Zeytinciler iri daneli üretime teşvik istiyor

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe işbirliğini geliştirmek için yönetim kurulu toplantılarını zeytin ve zeytinyağı üretim bölgelerinde yapma kararı alan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB)'nin ikinci durağı, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinden sonra Türkiye’nin en fazla zeytin ağacına sahip ili Aydın oldu. EZZİB Yönetim Kurulu’nun tam kadro bulunduğu toplantıya Aydın Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin ve Meclis Başkanı Ercan Çerçioğlu, zeytin üreticileri, zeytin ve zeytinyağı fabrikası sahipleri katıldı.

ATB'deki toplantının açılışında konuşan EZZİB Başkanı Gürkan Renklidağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile 24 Haziran 2014'te Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde yaptıkları toplantıda, zeytin ve zeytinyağı sektörünün taleplerini dile getirdiğini söyledi. Renklidağ, “Türkiye’nin ihracatta ihtiyaç duyduğu iri daneli zeytin çeşitleri olan tekir, domat, memecik ve kalamata çeşitlerinin üretiminin teşvik edilmesini istedik. Üretilen ürünlerin kalitelerinin korunması, veritabanı oluşması ve ihtiyaç duyulduğunda piyasaya arzı yönüyle zeytinde ve zeytinyağında lisanslı depolar kurularak işlerlik kazandırılmasını talep ettik.” dedi.

AYDIN ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİNE EZZİB VE ZZTK DESTEK VERECEK

Zeytin ağacı varlığında Türkiye’nin birinci ili olmasına rağmen ürettiği zeytin ve zeytinyağının tanıtımında diğer üretici bölgelerin gerisinde kalan Aydın, belediye öncülüğünde zeytin hasat şenliği düzenleme kararı aldı. Kurtuluş günü olan 7 Eylül’de düzenlenecek Aydın 1. Zeytin Hasat Şenliği'nde, Aydın Belediyesi ile EZZİB ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), zeytinyağına iç talebin arttırılması konulu tanıtım etkinliği kararı aldı.

'ZEYTİN SAHALARI MADEN ARAMAYA AÇILAMAZ'

EZZİB Başkanı Renklidağ, zeytinlik sahaların enerji ve sanayi yatırımlarına açılmasına imkân tanıyan Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında 3573 Sayılı Kanu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, zeytincilik sektörüne büyük zararlar vereceğini de dile getirdi. Zeytincilik Kanunu ile ilgili değişikliğe EZZİB olarak karşı olduklarını belirterek, “Bu tarz kanun değişikliklerinin hazırlanması sürecinde farklı kurum ve kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının mutlaka görüşlerinin alınması gerekir. Ayrıca konunun basında yeterince yer bulması için sektörde herkesin çalışma yapması gerekir.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar