Zeybekci: Musul olayının ekonomiye olumsuz etkisisi yok

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Musul bölgesindeki olumsuzlukların Türkiye'nin ihracatına ve ekonomisine olumsuz bir etkisi olmadığını söyledi.Hilton Otel’de Türkiye-Polonya 3. Düzenli İstişare Toplantısı’na katılan Zeybekci basın mensuplarının...

Google Haberlere Abone ol
Zeybekci: Musul olayının ekonomiye olumsuz etkisisi yok

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Musul bölgesindeki olumsuzlukların Türkiye'nin ihracatına ve ekonomisine olumsuz bir etkisi olmadığını söyledi.

Hilton Otel’de Türkiye-Polonya 3. Düzenli İstişare Toplantısı’na katılan Zeybekci basın mensuplarının sorularını cevapladı. Musul’daki Türk konsolosluğuna yapılan saldırıyı değerlendiren Bakan Zeybekci, ‘’Musul konsolosluğumuza yapılan saldırı bizim topraklarımıza yapılan doğrudan bir saldırıdır. Ama saldırıya yapan ülke veya devlet olsa bunun karşılığı bellidir. Ama hiç kimsenin kontrol edemediği, kimsenin tasvip etmediği Irak Kürdistan Bölgesi yönetiminin, İran’ın o bölgedeki coğrafyanın, hiç kimsenin, Birleşmiş Milletler'in, NATO’nun, müttefiklerimizin, hiç kimsenin tasvip etmediği ve şiddetle kınadığı radikal bir örgüt tarafından yapıldığı için dikkatli olmamız gerekiyor. Türkiye için birinci öncelik; oradaki vatandaşlarımızın, konsolosluktaki 49 vatandaşımızın ve orada şu anda bir kısmı teslim alınıp gelen TIR şoförlerimiz ve orada enerji santralinde çalışan 31 tane vatandaşımızın burunlarının bile kanamadan Türkiye’ye getirmek ülkelerine kavuşturmak. Türkiye bu süreci hassasiyetle yürütüyor Dışişleri bakanı ve ilgili arkadaşlarımızla temas halindeyiz oradaki vatandaşlarımız tabii ki bizim vatandaşlarımızdır, sağlıkları yerinde. Onların onurlarını incitici hiçbir pozisyonda değiller. Oradaki konumları gayet iyi.’’ ifadelerini kullandı.

"AKSAMA YOK"

Musul’daki saldırının Türkiye ekonomisine etkisinin sorulması üzerine Zeybekci, ‘’Irak bizim ihracatta Almanya’dan sonra ikinci büyük pazarımız. Bu pazarımızın olduğu yer Süleymaniye-Erbil Bölgesi. Kürdistan Kürt yönetiminin egemen olduğu bölgede, ticaretimizin çok büyük bir oranı orada. Dolayısıyla orada hiç bir aksama yok. Her şey yolunda gidiyor. Musul bölgesindeki bu olumsuzlukların da bir an önce normalleşerek o bölgede Türkiye'nin ekonomik menfaatlerinin fazla zarar görmesini istemiyoruz. Bunun Türkiye'nin ihracatına ve ekonomisine olumsuz bir etkisinin olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını öngörüyoruz. Bunun olmaması yönünde tedbirler alıyoruz. Oradaki bölgesel yönetimle temas halindeyiz." dedi.

Gaziantep’te oluşturulan kriz masasıyla ilgili olarak Nihat Zeybekci, ‘’En azından şundan eminiz: Sağlıkları yerinde. Onurlarını incitici hiç bir pozisyonda değiller. Konumları gayet iyi. İnsanlarımızın hayatlarını riske edecek hiç bir adım atmak istemiyoruz. Çok kısa sürede olumlu bir haberle vatandaşlarımızı sevindirmek istiyoruz.’’ diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar