Zeybekçi: Merkez Bankası'nın faiz indirimi yeterli değil

OECD Gayriresmi Bakanlar Toplantısı için Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Zeybekci, Merkez Bankası'nın faiz indiriminin yeterli olmadığını ifade etti. Nihat Zeybekci,...

Google Haberlere Abone ol
Zeybekçi: Merkez Bankası'nın faiz indirimi yeterli değil

OECD Gayriresmi Bakanlar Toplantısı için Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Zeybekci, Merkez Bankası'nın faiz indiriminin yeterli olmadığını ifade etti. Nihat Zeybekci, ''Gösterge faiz aşağı gitmeye devam ediyor. Türk Lirası değer kazanmaya devam ediyor. İkisinin bir arada olduğu ortamda tek kelimiyle Merkez Bankamızın faiz indirimi yeterli değildir.'' dedi. Piyasanın bunun yeterli olmadığını hareketleriyle gösterdiğini belirten Zeybekci, ''Piyasa önden gidiyor Merkez Bankamız arkadan geliyor. Biz bunun tam tersini istiyoruz. Merkez Bankamız piyasanın önden gitsin, piyasa merkez bankasını takip etsin istiyoruz.'' dedi.

Türkiye'de faizler yüksek, cazip dünyadaki sıcak para Türk Lirası talep ederek TL'nin değerinin sunni bir şekilde yükselmesini istemediklerini de belirten Zeybekci, ''Bu sıcak para hareketi olur ve TL'yi speküle eder. TL'ye girip ondan sonra faize yatırım yapmanın Türk ekonomisi için iyi olduğunu zannetmiyorum. Ekonomi realitesi de bu yönde düşüyor. ''ifadelerini kullandı.

BİR KAZA VARSA, KAZAYI ORTAYA ÇIKARAN HATA DA VARDIR

Toplantıda, sorunlu iş idaresi, iş yerlerindeki kalite, çalışma ortamlarının güvenliği konularını görüşeceklerini söyleyen Zeybekci, toplantının gündemine Türkiye'nin oluruyla Soma faciasının da girdiğini söyledi. Zeybekçi, Soma ile ilgili, '' Orada bir kaza varsa ortada, kazayı ortaya çıkaran bir hata da vardır, ihmal de vardır.'' ifadelerini kullandı.

301 madencinin yaşamını yitirdiği kaza ile ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplayan Ekonomi Bakanı, facianın Türkiye için her şeyi yeniden gözden geçirmek adına çok büyük bir uyarı olduğunu söyledi. Türkiye'nin aşırı maden zengini bir ülke olmadığını ve madenlerden yararlanmak zorunda olduklarını vurgulayan Zeybekçi, '' Ama vahşi bir kapitalizm anlayışıyla değil. Çevre, doğa ve ekonomik endişelerimizi, insan çalışma standartları ve şartlarıyla en üst düzeyde dengeleyerek biz bu madenlerimizi çıkarmak ve kullanmak zorundayız. Ve yapacağız bunu.''ifadelerini kullandı. Şuanda dünyadaki kömür ihtiyacının yüze 40'ını ABD'nin tek başına karşıladığını belirten Zeybekçi, Almanya dahil olmak üzere Avrupa'da birçok ülkenin de hala madenleriyle ve kömürleriyle ilgili hiç geri kalmadan onları çıkardığını, ekonomisi ve sanayisi için de kullandığını söyledi.

DENETİMİ YANLIŞ YAPDIĞIMIZ KANAATİNDEYİM

"Bizim de madencilikte hatalarımızı görerek gerekli düzeltmeleri yaparak yolumuza çok hızı bir şekilde devam etmemiz gerekiyor" vurgusunda bulunan Zeybekci, Soma faciası sorumluları için gerek kamuda gerekse de özelde yapılması gereken her ne varsa onun sonuna kadar yapılması gerektiğinin altını çizdi. Nihat Zeybekci, sözlerini şu şekilde sürdürdü. '' Orada bir kaza varsa ortada kazayı ortaya çıkaran bir hata da vardır, ihmal de vardır. Bunun hukuki boyutlarını burda sorgulayacak değilim. Onun sonuna kadar araştırılması gerekiyor. Sorumlular için gerek kamuda gerekse de özelde yapılması gereken her ne varsa o sonuna kadar yapılması gerekiyor.'' ifadelerini kullandı. Türkiye'de yazılı kuralların uygulamasında da denetimin yanlış yapıldığını belirten Zeybekçi, ''Yazılı kuralları almakta ve onları Türkiye'de hukuki zemine oturtmakta ve kanuni hale getirmede gayet iyiz . Ama uygulamada maalesef denetimini yanlış yaptığımız kanaatindeyim.''dedi.

Denetimde özel sektör vurgusunda bulunan Ekonomi Bakanı, özel sektöre denetimin bırakıldığı, noter, yemenli mali müşavir, yapı denetimi, araç muayene gibi alanlarda Türkiye'de çok başarılı sonuçlar alındığını hatırlattı. Zeybekci, ''Dolayısıyla oradaki madenlerde, böyle iş güvenliği çok hassas olan ve bütün işyerlerimizde, işçi çalıştırılarak üretim yapılan bütün işyerlerimizde iş güvenliğiyle ilgili sertifikasyonu veren kurum devlet olmaması gerektiğine inanıyorum. Bunun altına imza atarak sorumluluğunun bilincinde olan ve bir şey olduğunda bedelini sonuna kadar ödeyecek bir sistemi kurmamız gerekiyor.''dedi. Nihat Zeybekçi, bunun da uluslarası alanda çok başarılı örneklerinin olduğunu belirterek, ''Bizde böyle bir alanda Türk sistemimizi burada üretebiliriz.''dedi

TIPIŞ TIPIŞ YUKARI YÖNDE REVİZE EDECEKLER

Zeybekci, ''Merkez Bankası daha cesur olarak piyasanın önünde gitmeli. Piyasanın gelecekle ilgili beklentileri, bundan 3-4 ay önce gerek İMF gerek Dünya Bankası gerekse diğer kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye ile ilgili büyüme beklentilerini aşağı doğru revize ederken, Türkiye'de bunu söyleyen tek kişi olarak, tıpış tıpış yukarı yönde revize edecekler demiştim. Geçtiğimiz günlerde Dünya Bankası'ndan başlamak üzere 2.4'den 3.5 Türkiye'deki büyüme beklentisini yukarıya doğru revize ettiler.''diye devam etti.

MERKEZ BANKASI'NI GÜNAH KEÇİSİNE DÖNÜŞTÜRMEMEK LAZIM

Yüksek faizin yatırım yapmamak, üretmemek, istihdam yapmamak, ihracat yapmamak, tüketmemek anlamına geldiğini hatırlatan Ekonomi Bakanı, ''Türkiye'de ithalatın cazip hale gelmesi demek, ithalatla Türkiye'nin büyümesi demek, istediğimiz bu değil. İstediğimiz bunun tam tersi yönde bir hareketti. Biz ihracatımızı artırarak, şu andaki yüzde 10 ortalamayla 166 milyar dolara ve hatta daha üzerine çıkarmak istiyoruz. Yüzde 10 ihracat artışı demek; üretim demek, istihdam demek, refah seviyemizin artması demek. Türkiye'de tüketimin ve yerli yatırımın ve milli büyümenin artması demek. Merkez Bankamızı da burada günah keçisi haline dönüştürmemek lazım.''

CİHAN

Yorumlar