Zeybekci: Irak’ta ticari ve ekonomik faaliyetlerde bir yavaşlama yok

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Irak'ta ticari ve ekonomik faaliyetlerle alakalı bir yavaşlama ve engellemenin olmadığını söyledi. Zeybekçi, bölgede enerji yatırımında çalışan 31 kişinin de alındığını bildirdi. Bakan Zeybekci, Anadolu...

Google Haberlere Abone ol
Zeybekci: Irak’ta ticari ve ekonomik faaliyetlerde bir yavaşlama yok

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Irak'ta ticari ve ekonomik faaliyetlerle alakalı bir yavaşlama ve engellemenin olmadığını söyledi. Zeybekçi, bölgede enerji yatırımında çalışan 31 kişinin de alındığını bildirdi.

Bakan Zeybekci, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği ile makamında yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin cevapladı. Zeybekci, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün saldırılarının ardından Irak’taki yatırımların olumsuz etkilenip etkilenmediğinin, sevkiyatlarda aksamanın olup olmadığını sorması üzerine, "Duran hiçbir şey yok. Her şey normal prosedüründe devam ediyor. Bir iki yatırım ile ilgili sıkıntı oldu. Ekonomik bağlantılarımızın normal bağlantıları değil. Orda olan tır şoförlerimiz ve konsolosluktaki 49 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının durumu söz konusu. Onun dışında ticari ve ekonomik faaliyetlerimizde bir yavaşlama ve engelleme yok şu anda. Enerji ile ilgili yatırımımızda 31 vatandaşımızın alınması söz konusu. Onun dışında bizim binlerce yatırımcımız var. Yıllık 15 milyar dolar civarında ekonomik faaliyetimizin döndüğü yer orası. Oradan bir tehlike görmüyoruz. Musul ve o bölgede gayri normal yapının en kısa sürede ortadan kaldırılacağına inanıyoruz." karşılığını verdi.

"İNSANLARIMIZLA TEMAS HALİNDEYİZ"

Bölgede istenmeyen gelişmelerin olduğunu vurgulayan Bakan Zeybekci, açıklamasına şöyle devam etti:

"Olunan şeyler hiçbir ölçütle kıyaslanmayan şeyler. Biz bölgede istikrarın olmasını istiyoruz. Bizim Kuzey Irak ve Suriye kan bağımızın olduğu yerler. Hatta hukuki bağlantılarımızın olduğu bölgeler. Buralara karşı bigane kalmamız, oralarla ilgilimizi düşük tutmamızı kimse beklemesin. Yatırımlarımızda çok fazla. Irak’ın Kuzeyi demek, ihracatta Türkiye’nin ikinci sırada ihracat yaptığı bölge demek. Bizim ekonomik ilişkilerimiz, kan bağımızın olduğu bölge, bizim için son derece önemli. Türkiye, bölgenin istikrar adasıdır. Tarihi derinliklerine baktığımızda tek devlettir. Onun için bize yakışan şekilde yaklaşmak gerekmektedir. Konsolosluğa yapılan saldırı bir devletin yaptığı saldırı değildir. Ama o bölgede etkili olan bir grup. Bunun için Türkiye Cumhuriyetin devleti, tarihi ağırlığı ile hareket etmek zorundadır. Şu anda gerekli açıklamaları ilgili bakanlarımız yapacaklardır. Buradaki insanlarımızla temas halindeyiz. Bunları da çok gelip geçici olarak görüyoruz. Gayri normal yapının hüküm sürmesini kimse görmesin."

ULUSLARARASI PİYASALARDA BÜYÜME REVİZELERİ BAŞLADI"

Zeybekci, nisan ayı cari açığının yüzde 41 oranında azaldığını hatırlatarak, ortalama olarak ilk 4 aya bakıldığında Türkiye’nin cari açığının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 azaldığını kaydetti. Cari açığın ilk çeyrekte 16 milyar dolar olduğunu ve bu rakamlarla hedeflenen 50 milyar dolarlık rakama ulaşılacağına işaret eden Bakan Zeybekci, "Haziran ayı ihracat rakamlarımız çok iyi gelecek. Türkiye’nin ikinci çeyrek büyüme rakamları da iyi gelecek. Türkiye ile ilgili beklentilerini aşağı doğru revize edenler, tıpış tıpış büyüme beklentilerini yukarı doğru revize edecekler, demiştim, O tıpış tıpış seslerini dünden itibaren duymaya başladık. Uluslararası piyasalarda Türkiye’nin büyüme beklentilerini yukarı yönde revizeler başladı. Bunun Ağustos ayında hızlanacağını düşünüyoruz. Biz Türkiye’ye inanıyoruz." yorumunu yaptı.

CİHAN

Yorumlar