Zeybekci: İhracatta 152 milyar dolar etrafında fazla oyalandık

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye olarak ihracatta 152 milyar dolara geldik. Ama buranın etrafında dolaşmaya başladık. Bunalımdan bu yana 130 milyar dolar ile 152 milyar dolar aralığında fazla oyalandık.” dedi. Nihat Zeybekci, Türkiye...

Google Haberlere Abone ol
Zeybekci: İhracatta 152 milyar dolar etrafında fazla oyalandık

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye olarak ihracatta 152 milyar dolara geldik. Ama buranın etrafında dolaşmaya başladık. Bunalımdan bu yana 130 milyar dolar ile 152 milyar dolar aralığında fazla oyalandık.” dedi.

Nihat Zeybekci, Türkiye Yatırım Zirvesi’ne konuk oldu. Zeybekçi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katıldığı zirvede sözlerine Soma’da hayatını kaybeden madencilere Allah’tan rahmet dileyerek başladı. Bu olaylardan ders çıkarılacağını ve gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi. Konuşmasında, Türkiye’nin dış ticareti ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, 1980-1981 döneminde ithalat ve ihracatın 4,5 milyar dolar olduğunu, bu rakamın şu an 470 milyar doları bulduğunu kaydetti. Türkiye’nin 1975-2003 döneminde 14 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım aldığını, bu rakamın 2003-2013 döneminde 140 milyar doları bulduğunu aktardı. Zeybekçi, "Türkiye’nin bu dönemde aldığı 140 milyar dolar yabancı yatırımın yüzde 70’i aşan bölümü Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden geliyor. Türkiye’yi dünyanın her bir yanında tanıtmak gerek. Maliye Bakanı Şimşek ile Kuveyt’e gittiğimde onlara ‘Siz paranızı AB ülkelerine götürüyorsunuz, onlar da bize yatırıyor’ dedim. Demek ki; Türkiye’yi anlatmamız, iyi anlatmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Türkiye’nin 2023 hedeflerini; 2 trilyon dolar milli gelir, 25 bin dolar birey başına milli gelir, 500 milyar dolar ihracat olarak sıralayan Ekonomi Bakanı, Türkiye’nin bölge ülkelerinde tüketim eğilimlerini belirleyebileceğini kaydetti. Zeybekci, “Her birimizin çocuklarının hayal kahramanlarını kim belirliyor? Benim çocukların hayal kahramanları; Spiderman ve Ironman. Çocukların çarşaflarında bulunan kahraman kimlere ait? Bizlere ait değil. Oyuncakları da bizler belirlemiyoruz. Ama bölge ülkelerde biz popüleriz. Filmlerimiz ve yapımlarımız ile Türkiye ve İstanbul markası popüler. Bölgede İstanbul’da ev alma, İstanbul’a gidip gelme itibar haline geldi. Onun için biz bölgede kendi tüketim ağımıza hayat verip kontrol edebiliriz. İhracatta 152 milyar dolardan 250 milyar dolara çok rahat şekilde ulaşırız, onu daha da aşabiliriz.” ifadelerini kullandı. Ardından, “Türkiye olarak ihracatta 152 milyar dolara geldik. Ama buranın etrafında dolaşmaya başladık. Bunalımdan bu yana 130 milyar dolar ile 152 milyar dolar aralığında fazla oyalandık.” diye dert yandı. Bu durumun kalifiye ürünlerin ihracatının artırılarak, Ar-Ge’ye yatırım yapılarak aşılacağını da ifade etti.

“BÜYÜME YÜZDE 4’Ü AŞACAK”

OECD, IMF ve Dünya Bankası ile bazı reyting kurumlarının tahminlerini aşağı çekmelerine karşılık Türkiye'nin yüzde 4 veya daha fazla büyüyeceğini ileri süren Zeybekci, kapasite kullanım oranının ilk çeyrekte yüzde 5, elektrik tüketiminin de yüzde 6 seviyesinde arttığını, kapasite kullanım oranının da Nisan'da yüzde 74,4'e çıktığını kaydetti. "Türkiye’nin birinci çeyrekte büyüme 2013 son çeyreğine göre güçlü olacak. Bu benim yerimde bulunan biri için riskli bir ifadedir. Ama üçüncü çeyreğe girdiğimiz andan sonra bu eksiye revize edilen büyümelerin her biri tıpış tıpış yukarı doğru revize edilecek." diyen Ekonomi Bakanı, şöyle devam etti:

"İlk 4 ayda ihracatta artışı yüzde 10. Fiyat oynamadığı müddetçe ihracatın yüzde 10 artması söz konusu. Bu üretimin yüzde 10 artması demek. Üretimin yüzde 10 artması demek istihdamın artması demek. İstihdamın artması Türkiye’de sabit gelirli ve refahın artması demek. Tüketim ve yatırım ile büyümenin artması demek. İhracatın büyümeye katkısı yüzde 2,5 civarında olacak. Onun için hiçbir kurum, Türkiye ile ilgili soru işaretlerine, büyüme ile ilgili acabalara kapılmasın."

Enflasyon rakamlarına da temas eden Zeybekci, "Türkiye’de talep değil, maliyet enflasyonu var. Malum enflasyonda dibi gördük. Ancak 2013 Mayıs ayında başlayan huzursuzluktan, rahatsızlıktan, rahatsız havadan dolayı ülkede ekonomik olmayan, spekülatif maliyet enflasyonu gördük. Yukarı çıkan kur nedeni ile enflasyona artı eklendi. Kurdan nedenli enflasyon etkisi Mayıs itibari ile bitti. Mayıs itibari ile kur nedeni ile enflasyona artı olmayacaktır. Maliyet enflasyonunda şu an faizler etkili. Malum Merkez Bankası’nın faiz artırımın ardından gelen dalgalar ile üretime, maliyetlere faiz katkısı oldu. Yakında faizlerin aşağı gitmesi ile enflasyonu 2014’te yüzde 7’ye, 2015 ve 2016’da yüzde 5’e çekeceğiz." ifadelerini kullandı.

“AB VE ABD’NİN YAPACAĞI SERBEST TİCARET ANLAŞMASINDAN KAYGILIYIZ”

Gümrük Birliği anlaşmasının upgrade (yükseltme) edilmesi gerektiğini belirten Nihat Zeybekci, sözlerini şöyle tamamladı:

“AB ile varılan anlaşmanın yararları oldu. Ancak AB’nin şu an üçüncü ülkelerle parafladığı serbest ticaret anlaşmalarından Türkiye rahatsızlık duyuyor. Serbest ticaret anlaşmaları ile üçüncü ülkeler bir yandan AB’ye bir yandan Türkiye’ye karşı haklar elde ediyor. Ama Türkiye üçüncü ülkelere karşı haklar iddia edemiyor. Ancak üçüncü ülkeler dilediğinde serbest ticaret anlaşmaları için görüşmeler başlıyor. Şu an AB ile ABD serbest ticaret anlaşması için görüşüyor. Anlaşmadan kaygılıyız. Bu anlaşma, serbest ticaret anlaşmasının ötesinde. Bu anlaşma ile ekonomik olarak ABD Türkiye’ye karşı haklar elde edecektir. Bu haklardan Türkiye rahatsızlık duyacaktır. Onun için anlaşmaya otomatik anlamda taraf olmak için görüşmelere başladık. Umarız iyi adımlar atarız.”

ŞİMŞEK: HAZİNE GARANTİ PLANI ABARTILIYOR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuşmasında büyümenin devam edeceğini, hem dış hem iç talebin artacağını savundu. Enflasyonun önemli bir sorun olduğunu, ancak kontrol dışına çıkmadığını savunan Şimşek, Hazine garanti planın abartıldığını ileri sürdü. Şimşek, “3 proje Hazine garantisi altında. Bunlar; 3. Köprü, Avrasya Tüneli ve Gebze-İzmir Karayolu… Her şey yolunda gitmese bile 7 milyar doların altında bir ihtiyari ayrılan bütçeden söz ediyoruz. Burada bu tür yükümlülüklerin üstlenilmesi anlamında Hazine’nin ortaya koyduğu üst bir sınır bulunmakta. Diyelim ki 3. Köprü sözleşmesinde beri sıkıntı olsa bile hala bir köprü yapılabilir. Yani tartışma esasında sığ diyebileceğimiz bir tartışma yönünde ilerledi. Bu yatırımlar ekonomik olarak yapılabilir ve bizim gerek duyduğumuz yatırımlar. Yani Hazine'nin garantisi olsun ya da olmasın çok da büyük bir şey yaratmayacaktır." dedi.

Şimşek, Milli Piyango İdaresi ile kimi elektrik dağıtım ağı ve limanların devletin elden çıkaracağını; buraların önemli yatırım imkanları doğuracağını sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar