Zeybekçi: Dünyanın yeni motoru Afrika olacaktır

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Önümüzdeki 10 yıllarda dünya ekonomisinin büyümesinin yeni motoru, dinamosu Afrika olacaktır" dedi

Google Haberlere Abone ol
Zeybekçi: Dünyanın yeni motoru Afrika olacaktır
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gelecek 10 yıllarda dünya ekonomisinin büyümesinin yeni motoru, dinamosunun Afrika olacağını belirterek, "Afrika, her iki ülke şirketleri için yeni fırsatların kovalanacağı, yeni iş birliklerinin birlikte kurulabileceği bir alan olacaktır. İki ülke olarak, önümüzdeki dönemde bu tür iş birliklerini mutlaka destekleyeceğiz." dedi.

Zeybekci, Türk-Rus 18. Dönem İş Konseyi Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Kasım 2015'ten sonra, yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle Türkiye-Rusya arasındaki potansiyelin heba edildiğini, ıskalandığını söyledi.

Ekonomik rakamlara bakıldığında 2015'te toplam ticarette yüzde 30'lara yakın olumsuz gelişmenin yaşandığını ifade eden Zeybekci, "2016 yılında Türkiye tarafından baktığınızda toplam ihracatta yüzde 60'ın üzerinde bir daralma, ortak toplam ticaretimize baktığınızda yüzde 40'ın üzerinde bir daralma var. Kasım 2015'te yaşanan bu talihsiz vakadan sonra her iki ülke de kaybetti. Sanayi, ticaret, finans sektörü, iş dünyası, çalışanlar açısından herkes kaybetti." diye konuştu.
Zeybekci, Rusya ile Türkiye'nin birbirini tamamlayan ülkeler olduğunu, fırsatları birlikte kovalamaları gerektiğini söyledi. Türk ve Rus iş dünyasının kendilerine inanılmaz fırsat yaratacağına inandığını ifade eden Zeybekci, 4-5 günden beri Ruslarla çalıştıklarını, yakında balalayka bile çalabileceklerini, Rusya ile kültürel anlamda da ilişkilerin geliştirilebileceğini dile getirdi.

Türkiye ile Rusya arasında ticari engellerin kaldırılmasıyla ilgili önemli açıklamalar yapıldığını, çeşitli projelerde önemli adımların atıldığını belirten Zeybekci, serbest ticaret anlaşmasına ilişkin çalışmalar hakkında bilgi verdi.

"PAZAR ÜÇÜNCÜ ÜLKELER OLACAKTIR"

Nihat Zeybekci, Türk ve Rus şirketlerinin müteahhitlik alanındaki iş birliğine değinirken, "Türk firmaları Rusya'da son derece başarılı. Ama pazar sadece Rusya değil, Avrasya Gümrük Birliği sınırlarındaki ülkeler değil, pazar 3'üncü ülkelerdir. Önümüzdeki 10 yıllarda dünya ekonomisinin büyümesinin yeni motoru, dinamosu Afrika olacaktır. Afrika, her iki ülke şirketleri için yeni fırsatların kovalanacağı, yeni iş birliklerinin birlikte kurulabileceği bir alan olacaktır. İki ülke olarak, önümüzdeki dönemde bu tür iş birliklerinin mutlaka destekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.
Karma Ekonomik Komisyonu'nun (KEK) bir sonraki toplantısında yeni şeylerin konuşulması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak, dünyanın en iddialı yatırım teşviklerini veriyoruz. Bunu bilerek, kasten, altını çizerek söylüyorum; 7 Eylül tarihinde Cumhurbaşkanımızca onaylanan Başbakanımızın ilk göreve geldiğinde 'yatırımcının önüne turkuvaz halı sereceğiz' dediğimiz, belirlenen bazı sektörlerde kişiye özel yatırım teşvik sistemlerinin hayata geçirilebileceği yatırım teşvik sistemi şu anda hayatta. Bununla ilgili kanun çıktı, son çalışmalar bitti, birkaç hafta içinde fiilen uygulanabilir hale gelecek. Türk-Rus ortak yatırımlarında etki göstereceğine inanıyorum."

Yorumlar