Zafer Kurtul: Türkiye'ye güveniyoruz

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Sabancı topluluğu olarak Türkiye’ye güvendiklerini ve yatırımları sürdürdüklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Zafer Kurtul: Türkiye'ye güveniyoruz

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Sabancı topluluğu olarak Türkiye’ye güvendiklerini ve yatırımları sürdürdüklerini söyledi.

    Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergileri işbirliğiyle üçüncüsü düzenlenen ‘Uludağ Ekonomi Zirvesi’, ikinci gününü "Büyüme Stratejileri: Büyük Gruplar İçin Yeni Stratejiler" konulu oturumla devam etti.

    Avea CEO’su Erkan Akdemir’in moderatörlüğünde yapılan oturumda konuşan Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Sabancı topluluğu olarak Türkiye’ye güvendiklerini ve yatırımları sürdürdüklerini söyledi. Yaşanan sürecin atlatılıp normale dönüşün yaşanacağını kaydeden Kurtul önemli olanın bu sürecin kısa sürmesi olduğunu dile getirdi. Ekonomi ve dış itibara zarar veren bir dönem yaşandığına dikkat çeken Kurtul, Sabancı Holding’in yatırımlarını anlattı.

    Yurtdışındaki yatırımcıların hükümetin sağladığı politik istikrardan memnun olduğunu belirten Kurtul, şöyle konuştu: "Son 10 yılda yüzde 5-5,5 büyüme gerçekleşti ama asıl başarı özel şirketlerimizin. Kobilere, iş adamlarımıza, hem hükümetimizin hepimizin gözümüz gibi bakması lazım. İhracatı gerçekleştiren özel şirketlerimiz. Özelleştirmelerde yer alan katkı sağlayan özel sektör. Bizi mukayese ederken gelişmekte olan ülkelerle mukayese ediyorlar. Diğer ülkeler baktığımızda bu kadar iyi yönetilen, dinamik şeffaf şirketlerin olduğu çok az bize yakın piyasa var. Bizi politik istikrarımızı sağladığımız zaman önümüz çok açık."

    Sabancı Holding olarak 2013’te cirolarının yüzde 15 arttığını belirten Kurtul, şöyle devam etti: "Karlılığımız 1.7 milyar lira oldu. Öz kaynaklarımız 17 milyar liraya çıktı. 2013’te enerjide yatırımlarımız sürdürdük. Enerjide toplam üretim olarak bu yıl sonunda 4 bin Mega Wolt’a yükseliyoruz. Bunun yüzde 45’i yenilenebilir enerji. Ülkemizin cari açığına katkısı olabilir.”

    12 hidroelektrik ve 3 rüzgar santrali bulunduğunu ifade eden Kurtul, elektrik perakende dağıtımda da iki büyük yatırım yaptıklarını ve 3 milyar dolar ödeme yaptıklarını aktardı. Enerji yatırımları 2017’ye kadar 10 milyar Euro yolacağını ifade eden Kurtul,”Bugün itibari ile 7,5 milyar Eurosu’nu bitirdik. Daha 2,5 milyar Euro yatırım yapacağız ve yaklaşık 5 bin Megevalt enerji kapasitesine ulaşacağız. 3 dağıtım bölgemiz olacak. 9 milyon müşterimiz var. Elektrik parakende yüzde 20 Pazar payımız olacak."

    Koç Holding CEO’su Turgay Durak, 2014 hedeflerine değindi. Ekonomiden sorumlu bakanının orta vadeli bir plan açıklaması ile ortalama bir büyüme hedefi koyduğunu ifade eden Durak, şunları dile getirdi: "Eylül- ekim ayında karışık ortamdan önce. 2014’ün eylül ayından sonra daha da hızlanma olacağını düşünerek bütçelerimizi yaparak Türkiye’nin yüzde 4,5 büyüyeceğini, Avrupa'nın eksi veya sıfırda en az yüzde 1 artıya çıkacağını memnuniyetle söylüyoruz. Almanların akil adamları bu büyümeyi 1.9’a çıkartmışlar. Avrupa'nın motoru da Almanya olduğuna göre bu yüzde 1 büyüme daha da fazla olabilir. Bizim için çok önemli şirketlerimizin ihracatını ağırlıklı olarak Avrupa’ya gerçekleştiriyor. En çok ihracat yapan şirket diye Başbakanım ödül verdiğinde birinci sırada Tüpraş çıkar. Senede 4 milyar dolardan fazla ihracatı var Tüpraş’ın."

    Arçelik’in kendileri için en global şirketleri olduğunu vurgulayan Durak, bu alanda Koç Holding’i büyütecek birinci sıradaki firmanın Arçelik olduğunu ifade etti. Otomotivde Ford ve Fiad ile ortaklıklarında üretimlerini yarısının Avrupa’ya gittiğini belirten Durak, 4’te birinin Amerika'ya gittiğini geri kalanın da Türkiye’de satıldığını kaydetti.

    Toplantıda, TAV Havalimanları Holding CEO’su Sani Şener ile Allianz SE Doğu ve Batı Avrupa Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi Oliver Bate de konuşma yaptı. CİHAN

Yorumlar