Yüzde 25'lik fiyat artışı kiraz ihracatçısını zora soktu

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, kirazda geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25'lik fiyat artışının ihracatçıyı zor durumda bıraktığını açıkladı. Çalı, "Geçen yıl yaklaşık 30 ülkeye...

Google Haberlere Abone ol
Yüzde 25'lik fiyat artışı kiraz ihracatçısını zora soktu

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, kirazda geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25'lik fiyat artışının ihracatçıyı zor durumda bıraktığını açıkladı. Çalı, "Geçen yıl yaklaşık 30 ülkeye 55 bin ton kiraz ihraç edildi. Ancak bu yıl bu şartlarda zor. Şu anda firmalar, zararına ürün alıp ihraç ediyor." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürüttüğü 'Ulusal Kiraz-Vişne Çalışma Grubu', 18. toplantısını Bursa’nın Mudanya ilçesinde gerçekleştirdi. Türkiye’de kiraz ve vişne yetiştiriciliği ile işleme, pazarlama endüstrisinin iyileştirilmesi amacıyla Mudanya Montania Hotel’de düzenlenen iki günlük toplantı Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde yapıldı. Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, Mudanya Kaymakamı Orhan Çiftçi, TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Necdet Kaplan ile Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı ve özel sektör temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda, kiraz-vişne yetiştiriciliğinin mevcut durumu ile ilgili çağrılı bildiriler sunuldu.

KİRAZDA 55 BİN TON İHRACAT HEDEFLENİYOR

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, ihracata yönelik kiraz alımlarının ilk İzmir’den başladığını ve giderek diğer illere yayıldığının belirtirken, geçen yıl yaklaşık 30 ülkeye 55 bin ton kiraz ihraç edildiğini, ihracatta Türkiye'nin, ABD ile yarıştığını anlattı. Bu yıl da aynı oranda ihracat hedeflediklerini vurgulayan Çalı, en kaliteli kirazın kilosunun 10 gün öncesine kadar 10 liraya ulaştığını söyledi. Geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25'lik fiyat artışının ihracatçıyı zor durumda bıraktığını belirten Çalı, "Bu yıl da 55 bin ton ihracat hedefliyoruz ancak bu şartlarda zor. Şu anda firmalar, zararına ürün alıp ihraç ediyor." diye konuştu.

Türkiye’nin kiraz ihracatını artırmak amacıyla kurulan Ulusal Kiraz-Vişne Çalışma Grubu hakkında bilgi veren Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Daire Başkanı Dr. Necdet Kaplan ise yılda bir defa yapılan resmi toplantının 17 yıldır ülkenin kiraz-vişne yetiştiriciliğinde önde gelen illerinde yapıldığını, bu yıl da Bursa’nın seçildiğini söyledi. Kiraz ve vişnede bitki sağlığı konularında dünyada ve ülkede yürütülen araştırma çalışmalarının önemine dikkati çeken Kaplan, yetiştiriciliğin mevcut durumu, sorunları ve beklentiler ile pazarlama ve ihracattaki son gelişmeleri değerlendirdi.

ÇAĞRILI BİLDİRİLER SUNULDU

Açılış konuşmaları ardından çağrılı bildiriler bölümünde Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy ‘Dünyadaki kiraz araştırmalarında son durumu’ hakkında sunum yaparken, Yavuz Taner ise ‘Türkiye’de kiraz ihracatında son 20 yıldaki gelişmeleri’ anlattı. Çalışma Grubu toplantısının ikinci bölümünde Araştırma Enstitülerinden Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ve Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu tarafından yeni ıslah edilen ve tescil aşaması devam eden kiraz çeşitlerinin tanıtımı yapıldı. Toplantıda Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından da kiraz-vişne bitki sağlığı araştırmaları konusunda son gelişmeleri aktardı. Fazlı Aydoğan başkanlığındaki Mudanya Meyve Üreticileri Birliği ise hazırladığı meyve ve sebze standıyla misafirlere çeşitli ikramlarda bulundu.

Kestel Babasultan’da ‘Kiraz Vişne Yetiştiriciliği” adlı panel düzenleyecek olan çalışma grubu, 11 Haziran Çarşamba günü ise Bursa’daki kiraz ve vişne bahçeleri ile meyve işleme tesislerini ziyaret ederek, inceleme yapacak. CİHAN

Yorumlar