Yüz Binlerce Çalışanına Fazladan İzin Parası Müjdesi

Maliye Bakanlığı işten ayrılan kamu işçisinin 2 yıllık izin ücretinin ödenmesi genelgesini iptal etti. Yüz binlerce kamu işçisi davayla 5 yıllık izin hakkını alabilir.

Google Haberlere Abone ol
Yüz Binlerce Çalışanına Fazladan İzin Parası Müjdesi

Danıştay 8. Dairesi, kamuda çalışan işçilerin yıllık izin ücretleriyle ilgili bir davada, çarpıcı bir karara imza attı. Danıştay, 1995 yılından bu güne kamuda çalışan işçilerin işlerden ayrılması biçiminde yalnızca 'Son hizmet yılı ve bir önceki yılda kullanılmayan yıllık izin ücretlerini ödenmesini' öngören, Maliye Bakanlığı'nın genelgesini iptal etti. Avukat Emre Baturay Altınok, bu kararla işten ayrılan halk işçilerin dava açarak, geçmişe dönük yıllık izin ücretlerini istek edebileceğini söyledi.

DANIŞTAY'A DAVA AÇTI

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünde İş Kanuna tabi şekilde çalışan üç işçi, 8 Şubat 2012'de işinden ayrıldı. İşçiler, işten ayrıldıktan sonra idareye başvurarak, 'kullanılmayan bütün izin ücretlerini' istek ettiler. Ancak TÜBİTAK işçilere, 'Son hizmet yılı ile bir önceki yılda kullanılmayan yıllık izin ücretlerini ödenebileceğini', daha önceki yıllara ilişkin ücretlerini ödemeyeceğini bildirdi. TÜBİTAK, bu kararına gerekçe şekilde da Maliye Bakanlığı'nın Bütçe ve Kontrol Müdürlüğü'nün 13 Nisan 1995 tarihli genelgesini gösterdi. Bunun üstüne işçilerin avukatı Altınok, söz konusu genelgenin iptal edilmesi isteğiyle Danıştay'a dava açtı.

HUKUKA UYGUN DEĞİL

Danıştay 8. Dairesi de oy birliği ile söz konusu genelgenin iptaline karar verdi. Geçen hafta taraflara tebliğ edilen kararda, yıllık ücretli izin hakkının kullanmaktan vazgeçilmeyecek Anayasal bir hak olduğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi:
'Hizmet akdinin sona ermesi bundan sonra izin hakkının kullanılmasına İmkan bulunmaması nedeni ile daha evvela kullanılmayan yıllık izinlere ilişkin ücretin, bu ücrete ilişkin zamanaşımı süresi bulunan akdin feshi tarihinden geriye doğru beş sene içinde kalmak kaydıyla iş akdinin sona erdiği tarihteki ücret üstünden ilgiliye topluca ödenmesi hukuki bir zorunluluk olup, dava konusu genelge ile iş akdi sona eren kamuda görevli bulunan işçilere yalnızca ayrıldıkları sene ile bir önceki yıla ilişkin izin bedelinin ödenebileceği gibi getirilen sınırlayıcı düzenlemede hukuka müsait bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle Maliye Bakanlığı'nın 13 Nisan 1995 tarihli 7498 sayılı Genelgenin oy birliği ile iptaline karar verildi.'

DAVA AÇILABİLİR

Avukat Altınok, Danıştay'ın kararının halk çalışanları açısından son derece mühim olduğunu belirterek, 'Bu, dava konusu genelgeye dayanarak kendilerine ödeme yapılmayan bütün çalışanların yıllık izin ücreti hakkını koruyan bir karardır. İş sözleşmesinin sona ermesinde bu güne 5 sene geçmemiş bulunan ve dava konusu genelge uyarınca işten ayrıldığı sene ile bir önceki sene dışındaki yıllık izin ücretleri kendilerine ödenmeyen bütün çalışanlar iş mahkemelerine dava açarak içeride kalan kalan izin ücretlerini tamamını alabilirler' dedi.

GENELGE İPTAL EDİLSİN

Avukat Emre Baturay Altınok, Danıştay'a verdiği dava dilekçesinde, idari işlemin dayanağı bulunan genelgenin işçiler açısından menfi neticeler doğurduğunu ve bu sebeple söz konusu genelgenin iptalini istedi. Altınok dilekçesinde, 'Davalı İdarenin işlemine dayanak gösterilen dava konusu genelge dolayısıyla menfaati ihlal edilen müvekkillere yönelik tesis edilen menfi idari işlemler ile dayanak genelgenin uygulanmasının, davacılar açısından telafisi kuvvet ve imkansız zararları doğurduğu gerçeği de dikkate alınmalıdır' denildi. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar