Yurt içi piyasaların gözü TCMB'de

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın cuma günü yapacağı konuşmaya odaklanırken, yurt içinde bugün açıklanacak...

Google Haberlere Abone ol
Yurt içi piyasaların gözü TCMB'de

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın cuma günü yapacağı konuşmaya odaklanırken, yurt içinde bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı takip edilecek.

Fed Başkanı Yellen'in cuma günü Jackson Hole toplantısında yapacağı konuşma öncesinde bazı Fed yetkililerinden gelen açıklamalar, yatırımcıların eylülde faiz artırım kararı alınabileceği beklentilerini artırırken, buna bağlı olarak azalan risk iştahı, doların değerlenmesine pay piyasalarının ise negatif bir seyir izlemesine neden oldu. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,12 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,06 değer kaybederken, Nasdaq endeksi yüzde 0,12 yükseldi. Dolar endeksi ise 95 sınırına yükseldikten sonra günü 94,52'den tamamladı.

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi gün içinde 1,13'ün altına gerilemesinin ardından gelen tepki alımlarıyla günü yatay bir seyirle tamamlarken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,47, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,24 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,44 değer kaybetti.

Azalan risk iştahına bağlı olarak cuma günü düşüşe geçen Brent petrolün varil fiyatı düşüş eğilimini Asya piyasalarında bugüne de taşıdı. Bugün Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1'e yakın değer kaybıyla 48,5 dolara gerilerken, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8, Hong Kong'da hang Seng endeksi yüzde 0,3 düşüş kaydetti. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,2 yükseldi.

Yurt içinde, bugün gerçekleştirilecek TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak kararlar öncesinde dün piyasalarda negatif bir seyir izlendi. BIST 100 endeksi gün içinde analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 77.500 seviyesinin altını görse de gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmını telafi ederek günü yüzde 0,25 azalışla 77.953 puandan tamamladı.

Analistler, bugün yurt içinde PPK faiz kararının, yurt dışında ise ABD ve Avro Bölgesinde açıklanacak verilerin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 77.500 seviyesinin destek, 78.500 ve 79.000 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu dile getiriyor.

AA Finans anketine göre ekonomistler, PPK'nın marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 8,75'ten yüzde 8,50'ye indirmesini bekliyor. Öte yandan, ekonomistlerin tamamı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) ve borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) değişiklik olmayacağını öngörüyor.

TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan düşürerek yüzde 8,75'e çekerken, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te sabit bırakmıştı.


Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.30 Almanya, ağustos ayı imalat sanayi PMI

11.00 Avro Bölgesi, ağustos ayı imalat sanayi PMI

14.00 Türkiye, TCMB PPK faiz kararı

16.45 ABD, ağustos ayı imalat sanayi PMI

17.00 ABD, temmuz ayı yeni konut satışları

17.00 ABD, Richmond Fed ağustos ayı imalat endeksi

17.00 Avro Bölgesi, ağustos ayı Tüketici Güveni Endeksi


Yorumlar