Yurt içi piyasalarda "merkez bankaları rallisi"

- BoJ'un genişlemeci adımları, Fed'in faiz artırmaması ve TCMB'nin faiz koridorunun üst bandını üst üste 7'inci toplantıda da indirmesinin ardından BIST 100 endeksi, dün yüzde 2,41 değer kazanarak 15 Temmuz'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi

Google Haberlere Abone ol
Yurt içi piyasalarda "merkez bankaları rallisi"

İSTANBUL (AA) - Japonya ve ABD merkez bankalarının kararları ile moral bulan yurt içi piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz koridorunun üst bandındaki indirime devam etmesi ile ralli yaptı.

TCMB'nin faiz koridorunun üst bandını üst üste 7'inci toplantıda da indirerek yüzde 8,25'e çekmesinin ardından yükselişi ivme kazanan BIST 100 endeksi, dün yüzde 2,41 değer kazanarak 15 Temmuz'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi, dolar ve tahvil faizleri de geriledi.

Japonya Merkez Bankasının (BoJ) önceki gün para politikasında değişikliğe giderek genişlemeci adımlara devam etmesiyle moral bulan piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırmaması ve karar metninin korkulduğu kadar şahin olmamasıyla TL varlıklarına yatırımcı ilgisinin arttığı gözlendi.

Dün bu iyimserlikle güne alış ağırlıklı başlayan Borsa İstanbul'da, ekonomi yönetiminin teşvik adımları ve TCMB'nin faiz koridorunun üst bandını aşağı çekerken, karar metninden bu indirimlerin devam edebileceği işaretinin alınması alımların genele yayılmasını sağladı. Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerden hesaplanan tüm sektör endeksleri dün değer kazanırken, endeksin lokomotifi banka ve holdingler oldu.

BIST 100 endeksi, gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 8,77'ye gerilemesi, dolar/TL'nin kısa vadede önemli seviye olarak kabul edilen 2,95'in altına inmesinden bulduğu destekle gün boyu yükseliş eğilimini korudu ve günü 79.840 puan ile 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrasındaki en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Endeks 15 Temmuz'da darbe girişimi öncesinde günü 82.825 puandan tamamlamış, sonraki işlem gününde ise yüzde 7,08 değer kaybetmişti.

Analistler, BoJ'un genişlemeci adımlarının artarak devam etmesi, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) ekonomiyi desteklemeye devam edeceğine ilişkin artan beklentiler ve Fed'in tahminlerden daha yavaş faiz artıracağının anlaşılması ile küresel piyasalarda risk iştahının arttığını ifade ediyor.

Artan küresel risk iştahının, Türkiye'de ekonomi yönetiminin büyümeye destekleme adımları ve TCMB'nin faiz indirimleri ile, son birkaç ayda negatif ayrışan TL varlıkların yükseliş rallisi yaptığını belirten analistler, kısa vadede açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirmesinin piyasaların odak noktasında yer aldığını dile getiriyor.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 80.000 seviyesinin, nisan ayından beri devam eden düşüş trendinin direnci olduğuna değinerek, bu seviyelere yaklaşıldığı için kar satışlarının gücünü artırabileceğini ancak endeksin 79.000 puanın üzerinde tutunması durumunda iyimserliğin gelecek haftaya taşınabileceğini tahmin ediyor.

Bugün Japonya'da açıklanan öncü imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksinin (PMI) genişlemeye işaret etmesine karşın Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,4 değer kaybederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yatay bir seyir izliyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ağustos ayı konut satışları

10.30 Almanya, eylül ayı imalat ve hizmet sektörü PMI

11.00 Avro Bölgesi, eylül ayı imalat ve hizmet sektörü PMI

16.45 ABD, eylül ayı imalat sektörü PMI

Yorumlar