Yurt içi piyasalar TCMB Beklenti Anketi'ne odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecine ilişkin belirsizliklerle negatif bir seyir izlerken, bugün yurt içinde...

Google Haberlere Abone ol
Yurt içi piyasalar TCMB Beklenti Anketi'ne odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecine ilişkin belirsizliklerle negatif bir seyir izlerken, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Beklenti Anketi'nin takip edileceği belirtiliyor.

ABD'de dün açıklanan sanayi üretimi verisinin son 17 ayın, enflasyonun ise son 3 yılın en yüksek artışını kaydetmesi ve Fed üyelerinin açıklamalarının ardından pay piyasalarında düşüş, dolar endeksinde ise yükseliş görüldü. Fed San Francisco Başkanı John Williams, ekonomik verilerin birden fazla faiz artırımı için uygun zemin oluşturduğunu belirterek, "Eğer şu anda bulunduğumuz yolda ilerlemeye devam edersek, bu yıl 2 ya da 3 faiz artışına gidilmesi çok sürpriz olmaz" dedi. Bu gelişmelerle, dün Dow Jones endeksi yüzde 1,02, S&P 500 endeksi yüzde 0,94 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,25 değer kaybetti.

Analistler, bugün Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) Nisan toplantısına ilişkin tutanakların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor. FOMC'nin nisan toplantısının karar metninde bir sonraki faiz artışının zamanlamasına yönelik bir sinyal verilmemesi nedeniyle tutanakların daha önemli hale geldiğini aktaran analistler, haziranda faiz artışı olasılığına ilişkin ipuçlarının aranacağını ifade ediyor.

Avrupa tarafında, dün İngiltere'de açıklanan enflasyon verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından FTSE 100 endeksi yüzde 0,27 yükselirken, düşüş eğilimindeki avro/dolar paritesine karşın Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,63, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,34 değer kaybetti. Avro/dolar paritesi 1,1281 ile 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Bugün Japonya'da açıklanan 1.çeyrek GSYH verisi yıllık yüzde 1,7 artarak beklentileri aşmasının ardından dolar/yen paritesi 109,25 seviyelerinde dengelenirken, Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 değer kaybetti. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise artan satış baskısı ile kapanışa yakın yüzde 1,4 geriledi.

Yurt içinde, dün banka pay piyasalarında yoğunlaşan tepki alımları ile Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi yüzde 0,36 değer kazandı. Döviz kurlarındaki yükseliş eğiliminin devam etmesinin borsada alımları sınırladığını ifade eden analistler, bugün yurt içinde TCMB mayıs ayı Beklenti Anketi, yurt dışında ise Avro Bölgesi enflasyon ile ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının takip edileceğini kaydediyor.

Piyasalarda bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.30 İngiltere, nisan ayı işsizlik başvuruları

12.00 Avro Bölgesi, nisan ayı TÜFE

14.30 Türkiye, TCMB mayıs ayı Beklenti Anketi

15.30 ABD, Şikago Fed Finansal Koşullar Endeksi

21.00 FOMC toplantı tutanakları


Yorumlar