Yurt içi piyasalar iyimser

İSTANBUL (AA) - Yurt içi piyasalarda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında dün gerçekleşen görüşmenin ardından...

Google Haberlere Abone ol
Yurt içi piyasalar iyimser

İSTANBUL (AA) - Yurt içi piyasalarda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında dün gerçekleşen görüşmenin ardından Türkiye ve Rusya arasında ikili ve çok taraflı işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik ortak bir irade oluşmasıyla iyimserlik devam ediyor.

Moody's'in geçen hafta Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesini pas geçmesinin ardından TL varlıklarda oluşan iyimser atmosfere, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik atılan adımların katkıda bulunması bekleniyor.

Dolar/TL 2,96 seviyelerinde işlem görürken, 10 yıllık gösterge tahvilin faizi dün yüzde 9,61 seviyelerine geriledi.

BIST 100 endeksi, dün yüzde 0,96 yükselişle 78.524,89 puandan kapandı.

Küresel piyasalarda ise sakin bir seyir izleniyor. ABD'de tarım dışı verimlilik yüzde 0,5 azalarak beklentileri karşılamadı. Dow Jones endeksi yüzde 0,02, S&P 500 endeksi yüzde 0,04 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,24 değer kazandı.

Avrupa tarafında ise İngiltere'de sanayi üretiminin aylık bazda beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından FTSE 100 endeksi yüzde 0,62 artış kaydetti. Almanya'da dış ticaret fazlasının beklentilerin altında gelmesine karşın DAX 30 endeksi yüzde 2,50 değer kazandı. Fransa'da CAC 40 endeksi de 1,19 prim yaptı.

Avro/dolar paritesi ise 1,11 seviyesinin üzerine çıktı.

Asya tarafında da Japonya'da Üretici Fiyat Endeksinin (ÜFE) yıllık 3,9 azalış kaydetmesinin ardından Nikkei 225 endeksi yüzde 0,12 değer kaydetti. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,1 değer kaybıyla seyrediyor.

Yurt içinde, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının Türk lirası zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirmesiyle finansal sisteme ilave likidite sağlanacak olması bankacılık endeksinde yükselişe ivme kazandırdı. Dün Bankacılık endeksi yüzde 1,12, holding endeksi yüzde 1,26 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla değer kazancı yüzde 5,06 ile "ulaştırma" sektör endeksinde gerçekleşirken, en fazla azalan sektör endeksi ise yüzde 1,66 ile "inşaat" oldu.

Analistler, Rusya ile ilişkilerde yumuşama adımlarının reel ekonomiye etkisinin izleneceğini, TL varlıklar üzerinde iyimserlik oluştuğunu belirtiyor. Bugün yurt içinde açıklanacak önemli bir veri bulunmadığını kaydeden analistler, ABD'de açıklanacak JOLTS Açık İş Sayısı verisinin takip edileceğini, teknik açıdan endeksin 78.000 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece 79.000 - 80.000 puanın direnç konumunda izleneceğini ifade ediyor.

Yorumlar