Yurt içi piyasalar enflasyon verisine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından pozitif bir seyir izlerken, yurt içinde bugün açıklanacak...

Google Haberlere Abone ol
Yurt içi piyasalar enflasyon verisine odaklandı

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından pozitif bir seyir izlerken, yurt içinde bugün açıklanacak enflasyon verisinin piyasaların odak noktasında olduğu belirtiliyor.

ABD'de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından, ABD Merkez Bankasının (Fed) eylülde faiz artırma ihtimalinin azaldığını düşünen yatırımcılar pay piyasalarında alıma yöneldi. Dolar endeksi 96 sınırından 95,19'a kadar geriledikten sonra 95,60 seviyelerinde dengelenirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,39, S&P 500 endeksi yüzde 0,42 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,43 değer kazandı. Bugün ABD'de resmi tatil nedeniyle piyasaların kapalı olacağını ifade eden analistler, bu hafta genelinde açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğini kaydediyor. ABD Çalışma Bakanlığının cuma günü açıkladığı verilere göre, ülkede tarım dışı istihdam ağustos ayında 151 binle beklentinin altında arttı. Fed'in faiz politikası açısından büyük önem taşıyan istihdam artışına ilişkin piyasa beklentisi 180 bin düzeyindeydi.

Avrupa tarafında, ABD verileri sonrasında etkisini artıran alışlarla pay piyasalarında yüzde 2'yi aşan yükselişler görülürken, avro/dolar paritesi 1,1252'ye yükselse de bu seviyelerde tutunamadı ve 1,1180 seviyelerinde dengelendi.

Asya'da yeni haftanın ilk işlem gününde yatırımcıların artan risk iştahı ve petrol fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin pay piyasalarını pozitif etkilediği görülüyor. Brent petrolün varil fiyatı, cuma günü yaklaşık yüzde 2 değer kazanmasının ardından bugün de yükseliş isteğini koruyarak 46,7 dolara çıktı.

Yurt içinde, cuma günü artan küresel risk iştahından destek bulan BIST 100 endeksi yüzde 1,36 değer kazanarak haftayı 76.884 puandan tamamladı. Dolar/TL ise analistlerin orta vadeli kritik seviye olarak nitelendirdikleri 2,9550'nin altına indi. Bugün bankalararası piyasanın açılışında dolar/TL'nin 2,9450 seviyelerinde dengelendiğine dikkati çeken analistler, saat 10.00'da açıklanacak ağustos ayı enflasyon verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini dile getiriyor.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) yüzde 0,02 azalmasını bekliyor. Ekonomistlerin ağustos ayı enflasyon beklentileri en düşük yüzde eksi 0,33 ve en yüksek yüzde 0,36 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisinin ortalaması ise yüzde 8,20 düzeyinde gerçekleşti. Ağustos ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde eksi 0,02) göre temmuzda yüzde 8,79 olan yıllık enflasyonun yüzde 8,34'e düşeceği hesaplanıyor.


Yorumlar