Yurt dışı üretici fiyatları yüzde 5,73 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) sanayi sektöründeki üreticilerin yurt dışına sattıkları ürünlerin fiyat değişimini yansıtan Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) yayımına bugün başladı.

Google Haberlere Abone ol
Yurt dışı üretici fiyatları yüzde 5,73 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) sanayi sektöründeki üreticilerin yurt dışına sattıkları ürünlerin fiyat değişimini yansıtan Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) yayımına bugün başladı. YD-ÜFE 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 5,73 arttı.

Karar alıcılara ve araştırmacılara daha kapsamlı bir üretici fiyat endeksi sağlanması, uluslararası standartlarda yeterli, karşılaştırılabilir ve AB normlarına tam uyumlu istatistikler üretilmesi amacıyla, yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen YD-ÜFE’nin 2014 yılı Ocak ayına ilişkin verileri bugün paylaşılmaya başlandı. Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 5,73, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,73, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,48 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 8,53 artış gösterdi. Sanayinin 2 sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 6,74, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 5,72 artış olarak gerçekleşti.

EN ÇOK TEMEL ECZACILIK ÜRÜNLERİ ARTTI

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları (yüzde 8,73), kauçuk ve plastik ürünler (yüzde 8,34), tütün ürünleri (yüzde 8,26) alt sektörleridir. Buna karşılık deri ve ilgili ürünler (yüzde 1,96), ana metaller (yüzde 4,15), tekstil ürünleri (yüzde 4,26) bir ay önceye göre endekslerin en az artış gösterdiği alt sektörler oldu.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Ocak ayında en fazla aylık artış sermaye mallarında, en fazla yıllık artış ise dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.
CİHAN

Yorumlar