Yunanistan'da borç hafifletme umudu

- Yunanistan Maliye Bakanı Çakalotos: - "Üç tarafın 5 Aralık'ta Yunan ekonomisine fayda sağlayacak bir anlaşmaya varmasını umuyoruz" - "Bir ülke kurtarma paketi programında diye daha az hakka sahip olacak diye bir şey yok. Bu haksızca ve uygun değil" - "Avro bölgesi başarısız. Çözüm ürettiğini gösteremiyor"

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'da borç hafifletme umudu

ATİNA (AA) - Yunanistan Maliye Bakanı Efklidis Çakalotos, ülkesinin kamu borcunun kreditörleri tarafından hafifletilmesine ilişkin, "Üç tarafın 5 Aralık'ta Yunan ekonomisine fayda sağlayacak bir anlaşmaya varmasını umuyoruz." dedi.

Amerikan-Yunan Ticaret Odası'nın düzenlediği konferansta konuşan Çakalotos, ülkesinin kurtarma paketi anlaşmalarına sıkıca bağlı kaldığını vurguladı.

Çakalotos, şu anda hükümetin kreditörlerle kemer sıkma reformlarına ilişkin müzakere sürecinde bulunduğunu, bu süreçte en önemli meselenin toplu iş sözleşmeleri ve toplu işten çıkarmalar konusundaki tartışmalar olduğunu belirtti.

Avrupa kurumlarının, iş haklarına ilişkin AB müktesebatı çerçevesinin dışında taleplerde bulunamayacağına işaret eden Çakalotos, "Bir ülke kurtarma paketi programında diye daha az hakka sahip olacak diye bir şey yok. Bu haksızca ve uygun değil." diye konuştu.

Çakalotos, ülkesinin kamu borcunun hafifletilmesi konusunda kısa vade için kreditörlerle büyük oranda uzlaşmaya varıldığını belirterek, "Orta ve uzun vade için de müzakereleri bekliyoruz. Üç tarafın 5 Aralık'ta Yunan ekonomisine fayda sağlayacak bir anlaşmaya varmasını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Avro Bölgesi'nin ekonomi politikalarını eleştiren Çakalotos, Avro Bölgesi'nin başarısız olduğunu ve çözüm ürettiğini gösteremediğini savundu.

Çakalotos, "Eğer borç hafifletme olmazsa ikinci gözden geçirme süreci tamamlanamaz. Yunanistan parasal genişleme programına katılamaz ve böylece sermaye piyasalarına geri dönemez." dedi.

Yunanistan hükümeti, ülkenin yıllık gayrisafi milli hasılasının yüzde 180'ine ulaşan yaklaşık 315 milyar avroluk kamu borcunun hafifletilmesine ilişkin 5 Aralık 2016'daki Avro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısında kreditörleriyle uzlaşma sağlamayı umuyor.

AB Komisyonu'nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici ve Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure, müzakereler ve borç hafifletmeye ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere bugün Atina'da Başbakan Aleksis Çipras ve Çakalotos ile görüşmelerde bulunacak.


Yorumlar