Yunanistan, 5 yıllık tahvil ihracı heyecanı yaşıyor

Yunanistan, yeniden finans piyasalarından borçlanabilme ilanının verilmesinin heyecanını yaşıyor.

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan, 5 yıllık tahvil ihracı heyecanı yaşıyor

Yunanistan, yeniden finans piyasalarından borçlanabilme ilanının verilmesinin heyecanını yaşıyor. Sembolik önemi büyük gelişmeye ilişkin Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Yunanistan’ın yabancı bankalara 2,5 milyar Euro’luk 5 yıl süreli tahvil satışı gerçekleştirmeleri için talimat verdiği duyuruldu.

Yunanistan, 2009’dan bu yana süren ekonomik krizi geride bırakmaya hazırlandığının işaretini bugün verdi.

2010’dan bu yana Avrupa Birliği (AB), Uluslar arası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası’ndan (AMB) aldığı kredilerle ayakta durabilen ülke, yeniden finans piyasalarından borçlanmak için ilk sınavını yarın verecek. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Cuma günü yapacağı Atina ziyareti öncesi bugün bir açıklama yapan Maliye Bakanlığı, yarın 5 yıllık tahvil ihracı için yabancı bankalara talimat verildiğini duyurdu. Atina, yarın sonuçlanacak tahvil ihracı için yatırımcıdan teklifleri şimdiden almaya başladı. 5 yıllık tahviller, İngiliz hukukuna göre yatırımcıya satılacak. Yunanistan, Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan ve Morgan Stanley vasıtasıyla satışı gerçekleştirecek.

Hükümet kaynaklarına göre finans piyasalarından 2,5 milyar Euro sağlanması beklenirken, fazi oranın ise yüzde 5 ya da biraz altında gerçekleşmesi bekleniyor. Maliye Bakanlığı, faiz oranının yüzde 5,3’ün altında kalması durumunda bunun kayda değer bir gelişme olacağını belirtiyor.

Yunanistan, AB ve IMF’den aldığı krediler için yüzde 2-2,5 civarında faiz ödemesi gerçekleştiriyor. Yunanistan’ın serbest piyasadan yapacağı 5 yıllık borçlanma için ilave yüzde 3’lük faiz ödemesi yapacağı, bunun da ülkeye 75 milyon Euro’ya mal olması bekleniyor.

Yunanistan, AB ve IMF ile geçtiğimiz yıllarda yaptığı 2 farklı kredi anlaşmasından toplam 250 milyar Euro borç almıştı.

DİE WELT: PARADOKS GİBİ GÖRÜNSE DE BU BİR BAŞARI

Geçtiğimiz günlerde bu konuda bir yoruma yer veren Alman Die Welt gazetesi, şunları yazmıştı: “Kulağa paradoksmuş gibi gelse de Yunanistan'ın Avrupalı ortakları yerine serbest piyasadan borç alabilmesi bir başarı. Atina'daki bankalar, sigorta şirketleri ve fonlar konkordato ilanının iki yıl ardından yeniden tahvillerine alıcı bulabiliyorsa, bu büyük bir güven göstergesidir. Yunanistan, iflastan kurtarılmasının karşılığında egemenlik haklarının ve karar özgürlüğünün elinden alınmasını sineye çekmek zorunda kaldı, bu ülkenin bugününü olduğu gibi yarınını da etkileyecek. Yunanistan'a ve Avrupa Birliği'ne bu politikanın başarı getirmesini dilemek gerekir. Ve tabii ki Yunanistan'ın eski sistemin ülkeyi iflasa sürükleyen yiyicilerine değil, kendisine fayda sağlayacak ve büyümeye yol açacak bir maliye ve ekonomi politikası uygulamasını da ümit etmeli.” CİHAN

Yorumlar