Yumurta ihracatında Türkiye’nin hedefi dünya liderliği

Türkiye, 2013 yılında 17 milyar 400 milyon adet yumurta üretimiyle dünya sıralamasında 10.

Google Haberlere Abone ol
Yumurta ihracatında Türkiye’nin hedefi dünya liderliği

Türkiye, 2013 yılında 17 milyar 400 milyon adet yumurta üretimiyle dünya sıralamasında 10. sırada yer alırken 406 milyon 711 bin dolarlık ihracatla Hollanda’dan sonra zirvenin ortağı oldu. Önümüzdeki süreçte ise dünya lideri olmayı hedefliyor.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası meclis salonunda "Kanatlı Sektör" toplantısı düzenledi. Birlik Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye’de kanatlı sektöründe büyük yatırımlar yapıldığını, uluslararası standartlara sahip tesislerdeki kaliteli ve hijyenik üretim sayesinde 2013 yılında 610 milyon 452 bin dolarlık kanatlı eti, 406 milyon 711 bin dolarlık yumurta ihraç edildiğini söyledi. Sektörün, tarihinde ilk kez 1 milyar doları aştığını vurgulayarak, “Türkiye, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi ortaya koydu. Bu ihracatın 2,4 milyar dolarlık diliminin kanatlı sektöründen elde edilmesi için çalışmalarımızı planlıyoruz. Kanatlı Tanıtımı Grubu, bu hedeflere ulaşmamız için yoğun bir tanıtım çalışması yürütecek.” dedi.

Kanatlı sektörüyle ilgili kamuoyunda dillendirilen asılsız iddiaları çürüten bir tanıtım kampanyası yürüttüklerini belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu ise, “Halkımızın doğru bilgilendirilmesini amaçlıyoruz. Türk tavukçuluk sektöründe yanlış bilinen doğruların düzeltilmesini sağlama, bağımsız ve tarafsız uzmanların görüşleriyle kamuoyunu bilgilendirme amaçlı 'www.sagliklibilgi.org' adresli bir internet sitesi oluşturduk. Bu sitede tıp fakültesi, veteriner fakültesi, gıda mühendisliği gibi bölümlerden akademisyenlerin, halkımızın doğru bilgilendirilmesine dönük açıklamaları yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Yumurta üretiminde Türkiye birincisi olan Afyonkarahisar, 104 milyon dolarla Ege Bölgesi’nin yumurta ihracatının yüzde 57’sini tek başına yapıyor. Şehirde kanatlı sektöründe en çok ihracat gerçekleştiren ilk beş firma, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği tarafından plaketle ödüllendirildi. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, kanatlı sektöründe 110 milyon dolarlık ihracatla İzmir’den sonra Ege Bölgesi’nde ikinci sırada yer aldıklarını kaydetti. CİHAN

Yorumlar