Yozgat’ta bu yıl 5.5 milyon dekar alanda hububat hasadı yapılacak

Türkiye’nin önemli tahıl merkezlerinden Yozgat’ta hububat hasat dönemi başladı. İl genelinde yaklaşık 5.5 milyon dekar alanda hububat ürününün hasadı yapılacak.Yozgat’ın Yerköy ilçesi, Sekili beldesi ve bazı köylerde biçerdöverler...

Google Haberlere Abone ol
Yozgat’ta bu yıl 5.5 milyon dekar alanda hububat hasadı yapılacak

Türkiye’nin önemli tahıl merkezlerinden Yozgat’ta hububat hasat dönemi başladı. İl genelinde yaklaşık 5.5 milyon dekar alanda hububat ürününün hasadı yapılacak.

Yozgat’ın Yerköy ilçesi, Sekili beldesi ve bazı köylerde biçerdöverler arpa ve buğday hasadına başlandı. Sekili köyünde buğday hasadı yapılan araziye gelen Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, ilde 2014 yılının ilk hasadına ilçelerinden başlandığını belirterek, verimli bir hasat dönemi temennisinde bulundu. Başkan Yılmaz, çiftçileri ve biçerdövercileri uyararak, buğday hasadı yapılırken dane kayıplarının yaşanmamasını istedi.

Başkan Yılmaz, “Çiftçilerimiz, hasadı yapılan tarlada biçerdöverin bıraktığı sap yığınını kaldırarak, buğday olup olmadığını kontrol etsinler. Yüzde bir ve iki oranında bir dane kaybını biz normal olarak değerlendiriyoruz. Fakat hasadı yapılan tarlada baktığımızda yüzde bir bile dane kaybı yoktu. İnşallah bütün biçerciler aynı şekilde hububat biçimi yaparlar. Çiftçilerimiz böyle bir durumla karşılaştıkları anda odamıza ya da il ve ilçe tarım müdürlüklerimize müracaatta bulunmalıdır.” dedi.

Dane kaybının, ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini vurgulayan Başkan Yılmaz, “Hasat döneminde en fazla dikkat edilmesi gereken biçerdöverin dane dökmemesidir. Bu bakımdan çiftçilerimiz buna çok dikkat etmelidir. Çünkü dane kaybının yaşanması ülke ekonomisine ve tarla sahibine zarar demektir. Devletimizin açıklamış olduğu buğday taban fiyatı, sanayi ürünleriyle kıyasladığımızda düşük olarak değerlendiriyoruz. Fakat günün şartlarında baktığımızda ise normal olarak görüyoruz.” diye konuştu.

İlçelerinde yaklaşık 450 bin dekar alanda hububat hasadı yapılacağını kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti: “Bu yıl ilçemizde yaklaşık 450 bin dekar alanda hububat hasadı yapılacak. Bölgemizde rakım düşük olduğu için ilk hasat genelde ilçemizde yapılmakta ve daha sonra diğer ilçelerle devam etmektedir. 2014 yılı çiftçilerimiz açısından biraz sıkıntılı geçti. Özellikle bazı ilçelerimizde yaşanan dolu düşmesi ürünlere tamamen zarar verdi. Şuan hasadı yapılan arazilerde dekara 100 ile 150 kilo arasında bir ürün elde ediliyor. Verim kalitesi ise tarlanın sulu ve kıraç olmasına göre değişiyor. Bu vesile ile 2014 yılı hasat döneminin kazasız belasız tamamlanmasını dileyerek, çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun diliyorum.”

Köy sakinleri ise bölgelerinde hasat mevsiminin yeni başladığını belirterek, “Buğday taban fiyatları açıklanmadı, fakat biz buğdayımızı kaç liradan satacağımızı tam bilmiyoruz. Fiyat olarak devletimizin verdiği fiyattan satabilir, net elimize geçerse iyi olacağını düşünüyoruz. Devletimiz buğday fiyatını belirlerken mazot, gübre ve diğer girdi fiyatlarını da göz önünde bulundurmasını istiyoruz.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar