Yorgancılar: İkinci Gümrük Birliği şoku yaşamayalım

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin ABD’nin Pasifik ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında imzalanması gündemde olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasının...

Google Haberlere Abone ol
Yorgancılar: İkinci Gümrük Birliği şoku yaşamayalım

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin ABD’nin Pasifik ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında imzalanması gündemde olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasının içinde olması gerektiğine dikkat çekti. Yorgancılar, “TTIP anlaşması bu haliyle Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği anlaşmasını sürdürmesini imkansız hale getiriyor. Türkiye, TTIP anlaşmasının mutlaka ve mutlaka içinde olmalı.” dedi.

Yorgancılar, gelecek hafta ABD'de yapılacak Türkiye Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi (ETSİÇ) toplantıları öncesinde, ABD’nin Pasifik ve AB ile imzalaması gündemde olan TTIP anlaşmasını değerlendirdi. Türkiye’nin, mevcut potansiyeli ve avantajlarının yanı sıra, son yıllarda göstermiş olduğu performans ile küresel ekonominin vazgeçilmez bir oyuncusu olduğunu ispatladığını kaydeden Yorgancılar, “200'den fazla ülkeye 20 binden fazla mal satabilen, dünyanın 17. büyük ekonomisi ile ilk 10 büyük ekonomi içine girmeyi kendine hedef edinen Türkiye’nin girişimcilik hikayesini ayakta alkışlıyoruz.” diye konuştu.

Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 50’sini, doğrudan yatırımlarının yüzde 36’sını AB ülkelerinin oluşturduğu bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Yorgancılar, şunları kaydetti: “AB ve ABD ortaklığındaki bir sistemin dışında bırakılması ile karşı karşıyayız. İş dünyası olarak bundan büyük endişe ve üzüntü duymaktayız. ABD’nin AB ile önce pasifik, ardından Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşması (TTIP) için yapılacak anlaşmanın içinde mutlaka ve mutlaka Türkiye’nin olması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.”

‘YAPILMASI GEREKENLERE ODAKLANALIM’

Ender Yorgancılar, dünya milli gelirinin yüzde 47'si ve küresel doğrudan yatırımların da yaklaşık yüzde 70'ini oluşturacak bir ortaklık dışında kalmanın önce üretimde ardından ihracat ve istihdamda olumsuzluklara neden olacağına dikkat çekerken, “Bu farkındalık içerisinde sanayiciler olarak bizler; daha çok üretmek, daha çok istihdam yaratmak ve ihracat gerçekleştirmek isterken bu anlaşma yakın gelecekte buna engel olacaktır. AB’nin diğer ülkelerle yaptığı Serbest Ticaret Anlaşmaları ile Türkiye, Gümrük Birliği’nden kaynaklı mağduriyetler ile karşı karşıya iken, TTIP bu anlamda son noktadır. Övündüğümüz genç nüfusumuzun ve çocuklarımızın geleceği için her türlü baskıyı ve lobi faaliyetini yürütmek zorundayız.” şeklinde konuştu.

‘LOBİYE DESTEK VERİLMELİ’

Türkiye’nin TTIP’e taraf olabilmesi için yürütülen lobi faaliyetlerine değinen Ender Yorgancılar, “Yabancı ortakları olan firmalarımızın da bu lobi faaliyetine destek vermesi gerektiği inancındayız. ABD’nin Türkiye ile olan model ortaklık ilişkisi ve Gümrük Birliği ile başlayan AB’ye tam üyelik süreci dikkate alınarak, karşılıklı menfaatler mutlaka somut olarak anlatılmalıdır. Avrupa’dan, Orta Asya’ya ve Afrika’ya kadar çok geniş bir coğrafya için önemli bir ticaret merkezi olan Türkiye’yi hiçbir gücün dışlamaması gerektiğini hep birlikte göstermeliyiz. Daha kararlı ve daha ısrarcı olmalıyız.” dedi.

CİHAN

Yorumlar