Yolcu Taşımacılığı Hizmetleri Çalıştayı

-TET Yönetim Kurulu Başkanı Ebiçlioğlu: - "Çalıştaydan çıkacak sonuç, 2023 yılında 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedefimiz doğrultusunda atılacak önemli bir adım olacak"

Google Haberlere Abone ol
Yolcu Taşımacılığı Hizmetleri Çalıştayı

İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), Yolcu Taşımacılığı Hizmetleri Sektör Stratejisi Çalıştayı düzenledi.

TET'den yapılan açıklamaya göre görüşlerine yer verilen TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, “Çalıştaydan çıkacak sonuç, 2023 yılında 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedefimiz doğrultusunda atılacak önemli bir adım olacaktır.” dedi.

Türkiye ve dünyada yolcu taşımacılığı alanında büyük değişimlerin yaşandığına dikkati çeken Ebiçlioğlu, "Dünyanın bir ucundan diğer ucuna yolculuk etmek artık hem daha ucuz hem daha kolay. Bu konuda ülkemizin son 10 yılda çok önemli bir gelişme yaşadığını rakamlara bakarak görüyoruz. Dünyada ulaştırma hizmet ticaretinde 955 milyar dolarlık bir pazardan bahsetmek mümkün. Bunun içinde havayolu taşımacılığının büyük bir payı olduğunu söyleyebiliriz." şeklinde konuştu.

Ebliçoğlu, Türkiye'de son 10 yılda özellikle havayolu taşımacılığında büyük sıçramalar yaşandığını belirtti.

Havayolu taşımacılığı, yolcu taşımacılığı ihracat rakamlarına ülke bazında bakıldığında Türkiye’nin 7,9 milyar dolarla 4. sırada olduğunu kaydeden Ebiçlioğlu şöyle devam etti:

"Türkiye, özellikle Yeni Havalimanı'nın devreye girmesiyle büyük bir sıçrama yapacak. İlk bölümü 2018'de tamamlanacak olan Yeni Havalimanı, havayolu taşımacılığı, yolcu taşımacılığı, yer bakımları ve bakım oranım ihracatına kadar önemli bir ivme kazandıracak."

Türkiye’nin özellikle son 13 yılda havayolu taşımacılığında sıçrama gerçekleştirdiğini hatırlatan Ebiçlioğlu, "Dış hatlara yolcu taşımacılığı yapan havayolu şirket sayısı 2003’te 2 iken bugün 6'ya yükseldi. 2003’te sadece 60 dış noktaya uçuş gerçekleştiren havayolu şirketleri bugün 258 dış noktaya uçuş gerçekleştiriyor. Türkiye olarak havayolu yolcu taşımacılığında 2002 yılında iç hatlar ve dış hatlar yolcu toplamı 33 milyon 756 iken 2014 yılında yüzde 400’e varan artışla 165 milyon 720 bine ulaştı. Havayolu taşımacılığı 2002’den bu yana hızlı bir yükseliş trendinde. Bu rakamlar da bize sektör açısından 2023 hedefine ulaşmadaki hedeflerimizi mümkün kılıyor." diye konuştu.

Yorumlar