Yoksulun; papates, kuru fasulye ve sebzeye ulaşabilirliği azaldı

Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, geçen yıla göre 2014 yılında patates fiyat artış oranının yüzde 215,42 olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Yoksulun; papates, kuru fasulye ve sebzeye ulaşabilirliği azaldı

Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, geçen yıla göre 2014 yılında patates fiyat artış oranının yüzde 215,42 olduğunu söyledi. Turhan Çakar, yoksul halkın en temel gıda maddelerinden olan patates ve kuru fasulye ile temel besin maddeleri arasında sayılan sebzeye ulaşabilirliklerinin son derece azaldığına dikkat çekti.

Gıdada yaşanan enflasyon hakkında dernek merkezinde basın toplantısı düzenleyen THD Başkanı Çakar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2013 yılı Ocak ayı ile 2014 yılı Ocak ayındaki oranları karşılaştırarak yaptıkları araştırmayı aktardı.

Gıda maddelerinin 2013 yılı ile 2014 yılı Ocak ayı fiyat karşılaştırmaları ve fiyat artış oranlarını tabloları açıklayan Akman, "Gıda maddelerinde en fazla artış oranı yüzde 215,42 ile patates oldu. Yüzde 10 altında ise sadece; bulgur, dana eti, süt, maydanoz ve çay olmak üzere 5 gıda maddesi var." dedi.

"ENFLASYON ARTTI, ALIM GÜCÜ AZALDI"

Akman, son bir yıllık gıda enflasyonu ile asgari ücretli ve emekli bir işçinin maaş artışlarını karşılaştırdıklarını da dile getirerek, "Emekçi tüketicilerin ya da halkın büyük bir kesimi için enflasyonun arttığını, satın alma güçlerinin ise düştüğünü görmekteyiz." bilgisini verdi.

2013 yılı Ocak ayı asgari ücret 773 TL, emekli işçi 922.54 TL, 2014 yılı Ocak ayı net maaş tutarının asgari 846 TL, emekli işçi 990,82 TL olduğunu belirten Akman, şunları ifade etti:
"Asgari ücretlinin 2014 yılı Ocak ayı maaşının 2013 yılı Ocak ayı maaş tutarına göre artış oranı yüzde 9.44’dür. Emekli bir işçinin ise 2014 yılı Ocak ayı maşının 2013 yılı ocak ayı maaş tutarına göre artış oranı yüzde 7.40’dır."

Asgari ücretli bir işçi ve emekli bir işçinin belirtilen dönemler içinde net maaş tablosunu gösteren Akman, "Asgari ve emekli ücretleri ile gıda maddesi alımında sadece bulgur, dana eti ve süt, diğer ürünlerin hepsinde kilogram ve adet alımında azalma var." dedi,

"ASGARİ ÜCRETLİ VE EMEKLİLERİN ÇOĞU AÇLIK SINIRINDA YAŞIYOR"

Akman, sözlerini "Görüldüğü gibi asgari ücretliler ile emekli işçilerin çok önemli bir kesimi açlık sınırında yaşamaktadır. Aldıkları ücret ve maaş dengeli ve yeterli beslenebilmeleri için yapmaları gereken gıda harcamalarını bile karşılayamamaktadır. Buna karşın, son bir yıllık dönem içerisinde satın alma güçlerinin de düştüğü dikkate alındığında bu kesim için durumun ne kadar vahim olduğu bir gerçektir. Yoksul halkın tablolardan da görüldüğü gibi en temel gıda maddelerinden olan patates ve kuru fasulye ile temel besin maddeleri arasında sayılan sebzeye ulaşabilirlikleri son derece azalmıştır. Asgari ücretli ve emekli işçiler ile ailelerinin yaşadığı bu acı tablo tüketici haklarına, insan haklarına aykırıdır. Bu tablonun emekçiler ve tüketiciler adına ivedilikle düzeltilmesini istiyoruz.’’ diye tamamladı.
CİHAN

Yorumlar