Yoksulluk sınırı 41, açlık sınırı 12 lira arttı

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) AR-GE Birimi tarafından TÜİK verileri baz alınarak hazırlanan 2014 yılı Haziran ayı asgari gıda harcaması (açlık sınırı) ve asgari geçim haddi (yoksulluk sınırı)...

Google Haberlere Abone ol
Yoksulluk sınırı 41, açlık sınırı 12 lira arttı

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) AR-GE Birimi tarafından TÜİK verileri baz alınarak hazırlanan 2014 yılı Haziran ayı asgari gıda harcaması (açlık sınırı) ve asgari geçim haddi (yoksulluk sınırı) rakamları açıklandı. Mayıs ayında düşmeye başlayan açlık ve yoksulluk rakamları, Haziran ayında tekrar yükselişe geçti. Haziran ayında yoksulluk rakamları 41 lira, açlık rakamları ise 12 lira arttı.

Mayıs ayında bin 159 lira olarak gerçekleşen açlık sınırı, Haziran ayında bin 171 lira olarak oldu. Mayıs ayında 3 bin 35 lira olarak gerçekleşen yoksulluk rakamları ise Haziran ayında ise 3 bin 76 lira olarak kayıtlara geçti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyatları Endeksi'ne (TÜFE) göre, açlık ve yoksulluk sınırı arttı. Ramazan ayının girmesini fırsat bilen spekülatörler sebze ve meyve fiyatlarının artmasına sebep oldu. Bu durum da açlık ve yoksulluk rakamlarını arttırdı.

Aylık en yüksek artış yüzde 1,72 ile eğitim grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Haziran ayında endekste yer alan gruplardan sağlıkta yüzde 0,98, lokanta ve otellerde yüzde 0,92, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,70, ulaştırmada yüzde 0,50 artış gerçekleşti. Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 1,25 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Haziran ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,06 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Yıllık en fazla artış yüzde 13,22 ile lokanta ve oteller grubunda oldu.

CİHAN

Yorumlar