Ylın İlk Hasadı Toplandı

Yılın ilk patates hasadı Adana’da başladı, İzmir’de de önümüzdeki günlerde başlayacak.

Google Haberlere Abone ol
Ylın İlk Hasadı Toplandı

Yılın ilk patates hasadı Adana’da başladı, İzmir’de de önümüzdeki günlerde başlayacak. İlk hasatla birlikte, rekor fiyat artışıyla vatandaşın cebini yakan patates fiyatlarının düşüş eğilimine girmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri, Adana’da yaklaşık bir ay sürecek patates hasadının Türkiye üretiminin yüzde 4-5’ini karşılamasına rağmen turfanda olması sebebiyle pazar tezgahlarında patates fiyatlarının düşme eğilimine gireceğine dikkat çekiyor.

    Adana’nın Çukurova ilçesinde geçtiğimiz hafta patates hasadı başladı. Kış aylarında marketlerde kilosu 5 lirayı zorlayan patates fiyatlarının ilk hasatla birlikte düşüş eğilimine girmesi bekleniyor. Halen Adana Büyükşehir Belediyesi Vedat Dalokay Hal Kompleksi’nde ikinci kalite patatesin kilosu 90 kuruştan birinci kalite patates ise 1,8 liradan satılırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Yaş Meyve ve Sebze Hali’nde 2,2 ile 2,5 lira arasında satılıyor. İstanbul Hali’nde kilosu 2,50 ile 3 lira arasında satılan taze patatesin kilosu Bursa Büyükşehir Hali’nde ise 1,8 ile 2,5 lira arasından satılıyor. Halen pazar ve marketlerde 3 ile 3,5 lira arasında satılan patates fiyatlarının Adana’da başlayan hasatla birlikte düşebileceği belirtiliyor.

    Yılın ilk patates hasadının tezgahların ateşini düşüreceğini tahmin ettiklerini belirten Adana Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, patates ekiminin Adana’nın ağırlıklı olarak Çukurova ilçesinde yapıldığını söyledi. Girmen, "Adana’da bu sene de 220 bin ile 230 bin ton arasında patates üretimi bekliyoruz. Türkiye’nin patates üretiminin yüzde 4-5’lik bölümü Adana’da yetişiyor; ancak turfanda olması sebebiyle ilk hasatla birlikte patates fiyatlarının düşme eğilimine girmesini bekliyoruz. Fiyatlarda artık yavaş yavaş gerileme olur." dedi.

    Patates fiyatlarının talebe göre artabileceğini belirten Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Genel Başkanı Mehmet Çakman, Adana’nın ardından İzmir ve İnegöl’de de patates hasadı başlayacağını söyledi. İnegöl’ün ardından Afyonkarahisar’da da patates hasadının önümüzdeki ay başlayacağını anlatan Çakman şunları kaydetti: "İlk hasat Adana'da başladı. Bazı ilçelerinde hasadın başladığı İzmir’de de önümüzdeki günlerde patates hasadı tamamıyla başlayacak. Yeni mahsulün çıkmasıyla fiyatlar dengeye oturacak. Nevşehir ve Niğde bölgesinde ise sulamadan kaynaklanan sorunlar sebebiyle patates rekoltesinde bu yıl düşüş yaşanılabilir. Çünkü sulama kooperatiflerinin özelleştiği, borcu bulunan çiftçilere su verilmediği yönünde iddialar vardı. Sulama sorunları sebebiyle patates rekoltesinde bir düşüş bekleniyor."

    "PATATESİN FİYATI YARI YARIYA DÜŞER"

    TÜSPAF Başkanı Mehmet Çakman, halen pazarlarda 3 kilosu 10 liradan satılan patatesin yeni ürünlerin piyasaya sürülmesiyle birlikte 3 kilosunun 5 liraya düşeceğini beklediklerini dile getirdi. Çakman, "Fiyatlar artınca patates satışları da düşmüştü. Önceleri 3 kilo alan bir vatandaş, fiyatlar rekor düzeyde artınca 1 kilo, 5 kilo alanlar da 3 kilo almaya başlamıştı. Fiyatların düşmesiyle birlikte artık tezgahlardaki patates satışları da artacaktır." diye konuştu.

 

Yorumlar