Yılmaz: Türkiye, İİT ülkeleriyle ticaret hacmini arttırma kararlığında

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerle olan ticaret hacmindeki hızlı artışı, sürdürülebilir bir temelde güçlendirerek devam ettireceklerini açıkladı. Yılmaz, İSEDAK İzleme Komitesi...

Google Haberlere Abone ol
Yılmaz: Türkiye, İİT ülkeleriyle ticaret hacmini arttırma kararlığında

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerle olan ticaret hacmindeki hızlı artışı, sürdürülebilir bir temelde güçlendirerek devam ettireceklerini açıkladı.

Yılmaz, İSEDAK İzleme Komitesi 30. Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, geçen 5 yılda başta ABD ve Euro bölgesi ülkelerinde uygulanan eşzamanlı parasal genişleme ve ekonomiyi canlandırma paketlerinin etkisiyle krizin daha da derinleşmesi engellendiğini belirterek, 2012 yılında yaşanan Euro bölgesindeki durgunluk ve ABD’deki mali uçurum tartışmalarının aşağı yönlü risklerin ardından, 2013 yılında küresel ekonomik görünümün, gelişmiş ülkelerden kaynaklı olarak genel itibariyle, güçlenmiş durumda olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, IMF'nin tahminlerine göre 2014 yılı büyüme tahmininin yüzde 3,6 olarak öngörüldüğünü, 2014 yılında gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranının ise yüzde 4,9 olacağı tahmin edildiğini de aktardı. İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi (İİT) ülkelerde 2013 yılında yaklaşık olarak yüzde 4,3 gerçekleşen büyümenin, 2014 yılı itibariyle yüzde 4,6 olması öngörüldüğünü söyledi.

Yılmaz, konuşmasında ticari işbirliğinin güçlendirilmesi bağlamında İSEDAK’ın projesi olan TPS-OIC’in hayata geçirilmesinin önemli olduğunu dile getirdi. TPS-OIC’in hayata geçirilmesinde beklentilerin gerisinde bulunulduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bu aşamada, TPS-OIC’inoperasyonel hale gelmesi için her 3 anlaşmayı da imzalayan 10 devletin taviz listelerini sunmaları gerekmektedir. Hâlihazırda TPS-OIC anlaşmalarının imza ve onay sürecini tamamlayan ülkelerden 9’u taviz listelerini sunmuş bulunmaktadır. Bu önemli projenin bir an önce işlerlik kazanması için anlaşmaya taraf ülkelerimizi yükümlülüklerini yerine getirmeye davet ediyorum." diye konuştu.

"İŞBİRLİĞİNDEN DAHA FAZLA YARARLANMALIYIZ"

Yaşanan ekonomik krizlerin, finans piyasalarının güçlendirilmesinin ve denetlenmesinin önemini ortaya koyduğunu da vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Ülkelerimizin finansal piyasalarının sağlamlaştırılması bakımından mali işbirliğini derinleştirmeleri önem taşımaktadır. Üye ülkelerimizin borsaları arasında işbirliğini güçlendiren İİT Üyesi Ülkeler Menkul Kıymetler Borsaları Forumu ve sermaye piyasalarını düzenleyici kurumlarını biraya getiren İSEDAK, Sermaye Piyasaları Düzenleyici Kurumları Forumu'nun çalışmalarını da çok önemsediğimi belirtmek isterim. Ayrıca, üye ülkelerin Merkez Bankaları'nın temsilcilerini her yıl düzenli olarak buluşturan İİT Merkez Bankaları ve Para Otoriteleri Toplantıları çerçevesinde de uluslararası finans gündemindeki güncel konuların ele alınması bu alandaki işbirliği çabalarımızı güçlendirmektedir. Bu vesileyle, bir kez daha üye ülkelerimizi anılan forumlar kapsamındaki işbirliği imkânlarından daha fazla yararlanmaya çağırıyorum."

Yoksulluğun dünya gündeminde olduğu gibi İSEDAK’ta da önemli sorun alanlarından biri olduğuna işaret eden Cevdet Yılmaz, ülkelerin sosyal gelişmelerini ortaya koyan İnsani Kalkınma Endeksine göre; bireylerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasında dünya ortalamasına yakın gözüken İİT üyesi ülkelerin, özellikle kurumsal gelişme ve sosyal içerme kategorilerinde önemli eksiklikleri bulunduğunu vurguladı. Yılmaz, gerek küresel ölçekte, gerekse İslam ülkeleri olarak bu sürecin değerlendirilmesi tavsiyesinde bulunarak, "2015 sonrası kalkınma gündemine taşımamız önem arz etmektedir." diye ekledi.

İSEDAK program ve projelerinin etkinliğinin, ekonomik ve ticari işbirliği alanındaki girişimlerin başarısının, üye ülkelerin sahiplenmesiyle yakından ilgili olduğunu dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti olarak biz, İSEDAK faaliyetlerine verdiğimiz desteğimizi arttırarak sürdüreceğiz. Bu bağlamda memnuniyetle ifade etmeliyim ki, Türkiye’nin İİT üyesi ülkelere ihracatının toplam ihracatı içindeki payı son 10 yılda yüzde 15’ten yüzde 33’e çıkarak 50 milyar dolar düzeyine, ithalatının payı ise aynı dönemde yaklaşık 2 kat artarak 32 milyar dolar düzeyine ulaşmıştır. Bu bağlamda, son yıllarda İİT Üyesi ülkelerle olan ticaret hacmimizdeki hızlı artışı sürdürülebilir bir temelde güçlendirerek devam ettirme kararlılığında olduğumuzu ifade etmek isterim."

CİHAN

Yorumlar