Yılmaz: Gümrük Birliği Türkiye’yi Asya firmalarının odağı yaptı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne üye olması sonrasında Asya firmalarının odağı haline geldiğini vurguladı.Cevdet Yılmaz, BKR International Asya Pasifik / EMEA Ortak Bölgesel Toplantısı’na katıldı. Yılmaz,...

Google Haberlere Abone ol
Yılmaz: Gümrük Birliği Türkiye’yi Asya firmalarının odağı yaptı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne üye olması sonrasında Asya firmalarının odağı haline geldiğini vurguladı.

Cevdet Yılmaz, BKR International Asya Pasifik / EMEA Ortak Bölgesel Toplantısı’na katıldı. Yılmaz, Hilton Otel’de yapılan ‘Ekonomi: Doğu ve Batı Arasında Ticaret’ konulu toplantıda Türkiye’nin hem Avrupa hem Asya ile köklü bağlarının bulunduğunu belirtti.

Ülkenin 1996’da Avrupa Birliği (AB) ile anlaşarak Gümrük Birliği’ne girdiğini anlatan Yılmaz, “Böylece Türkiye, Asya menşeli firmaların odağı haline geldi. Asya menşeli ülkelerin önemli yatırımları oldu. Başarılı ihracatçılar Asya menşeliydi.” dedi.

Gümrük Birliği’nin Türkiye’den şirketlere de yararı olduğuna temas eden Yılmaz, “Birliğe üyeliğimizden evvel ürken şirketlerimiz oldu, rekabetle ilgili kaygıları vardı. Ancak üyeliğimizin ardından şirketlerimiz, rekabete uyumlu olarak ürünlerini daha kalifiye kıldı. Gümrük Birliği rekabeti getirdi, ayrıca hukuku ve kurumları yeniledi.” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, Türkiye’nin bunalıma rağmen Avrupa ile ticaretini artırdığından söz etti.

“TÜRKİYE’YE 10 SENEDE 130 MİLYAR DOLAR YABANCI YATIRIMI AKTI”

AB ülkelerinin ekonomik bunalımdan büyük yara aldığını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

“Biz, o kadar yara almadık. Çünkü AB’de daralmayı görerek, yeni bölge ve ülkelere yöneldik ve Avrupa’nın neden olduğu kayıpları kapadık. İstihdamı 5 milyon artırdık. Bu büyük bir başarı. Yine şirketlerimiz yatırımlarını artırdı. Dünyanın her bir yanında yeni yatırım alanları aramaya koyuldu. Siyasi iradenin yerinde uygulamaları ile hamleler yapıldı.

Türkiye, önemli miktarda yabancı yatırım çekti. 1980 ve 1990 döneminde yatırım çekmede başarılı değildik. Ama hukuku, kurumları yenilememize bağlı olarak ülkeye yabancı yatırım aktı. 10 sene içinde 130 milyar doları aşan yabancı yatırım aktı. Yatırımlar Türkiye’yi dünya ekonomisi ile uyumlu hale getirdi. Yatırımların yüzde 70’i Avrupa, yüzde 9’u Amerika, yüzde 15’i Asya’dan geldi. Yabancı yatırımlarda Avrupa ağırlığını koruyor ancak diğer bölgelerin de etkinliği artıyor. Ülke olarak ticarette önemli aşamalar aldık, 2013 ihracatımız 150 milyar doları aştı. İhracat 10 senede 4 kat arttı ama bu kâfi değil. 2023 için 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Burada sanayi ihracatından söz ediyoruz. Şu da biline hizmet ve taahhüt alanında atılımlarımız da devam edecek.”

Ulaştırma ve enerji projelerine değinen Kalkınma Bakanı, “İstanbul’a büyük bir havalimanı inşa ediyoruz. Bu havalimanından senede 100 milyon yolcunun yararlanmasını planlıyoruz. Yine Filyos’ta büyük bir liman yapacağız. Ege’de Çandarlı limanının inşaatı başladı. Mersin ve Adana’da altyapı güçlendiriliyor. Yani Türkiye ulaştırma alanında iyi bir yerde ve pek çok proje ortaya koyuyor. Öte yandan Türkiye, enerji koridoru konumunda. Nabucco ve Tanap’ın önemli bir öğesi. Ülkenin boru hatları da var.“ açıklamalarında bulundu.

ASYALI ŞİRKETLERE ’TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPIN’ ÇAĞRISI

Cevdet Yılmaz, İstanbul Finans Merkezi projesinin de rekabete katkı yapacağını; ekonomik büyümeyi ve katma değerli üretimi artıracağını ifade etti.

Yılmaz, iç üretimi 2-3 trilyon dolara çıkarmayı planladıklarını bildirirken, “Bu rakam geçen sene 820 milyon dolardı. Bu rakamı minimum 2 trilyon dolara çıkaracağız, 2023’te. Bu ticaret için de, Ar-Ge için de geçerli.” dedi.

Yılmaz, Türkiye’nin büyümeye ve reformlara devam edeceğini, bu anlamda yabancı şirketlere çok yatırım olanağı sunacağını sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar