Yılın ilk Malatya kayısısı 10 TL'den tezgaha çıktı

Malatya’da Mart ayı sonunda etkili olan zirai don olayı nedeniyle her yıl kilogramı 1.5 TL ila 3 TL arasında tezgahta yerini alan yılın ilk kayısısı, bu yıl kilogramı 10 TL’den satışa çıktı. Dünya yaş kayısı ihtiyacının yüzde 20’sini,...

Google Haberlere Abone ol
Yılın ilk Malatya kayısısı 10 TL'den tezgaha çıktı

Malatya’da Mart ayı sonunda etkili olan zirai don olayı nedeniyle her yıl kilogramı 1.5 TL ila 3 TL arasında tezgahta yerini alan yılın ilk kayısısı, bu yıl kilogramı 10 TL’den satışa çıktı.

Dünya yaş kayısı ihtiyacının yüzde 20’sini, kuru kayısı ihtiyacının ise yüzde 70’ini karşılayan Malatya’da hasat dönemi buruk başladı. 29-30-31 Mart tarihlerinde gerçekleşen don olayı nedeniyle kayısı ağaçlarının yüzde 95’i zarar gördü. Geçtiğimiz yıl 428 bin 310 ton olarak gerçekleşen rekoltenin bu yıl 30 bin 250 ton olmasının beklendiği bildirildi. Her yıl kalitesine göre kilosu 1.5 ila 3 TL arasında satışa çıkan Malatya kayısısı, bu yıl 5 ila 10 TL arasında tezgaha çıktı.

Manav Yasin Yıldız, don olayı nedeniyle bu yıl sadece Karakaya Baraj Gölü çevresindeki bahçelerde ürün bulunduğunu belirtti. Buradaki bahçelerde olgunlaşan meyvelerin toplanarak tezgaha çıkarıldığını söyleyen Yıldız, “Çeşidine göre kayısı fiyatları değişiyor. İri kayısı 10 TL, kaba aşı 7,5 TL, Hasanbey türü ise 5 TL’den satılıyor. Sofralık ve hediyelik kayısı fiyatlarındaki bu rakamın başlangıç fiyatları olduğunu düşünüyoruz. Bir süre sonra biraz daha düşecektir.” dedi.

Turfanda ilk kayısının 3 kat artması tüketicileri şaşırttı. İşçi Ahmet Aydın, turfanda kayısıyı özlediklerini ancak fiyatların ciddi şekilde yüksek olduğunu dile getirdi. Kendi bahçelerindeki tüm ağaçların, dondan etkilendiği için meyvesiz kaldığını söyleyen Aydın, bu yıl kayısıyı tadımlık olarak manavdan alacaklarını ifade etti.

CİHAN

Yorumlar