Yıldız: Kuzey Irak’ın Halkbank’a yatan ilk petrol geliri 93 milyon dolar

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’a ait petrol gelirlerinin Halkbank’a yatmaya başladığını açıkladı. Yıldız, ilk yatan paranın ise 93 milyon dolar olduğunu bildirdi. Taner Yıldız, Bakanlık’ta düzenlenen 'Coğrafi...

Google Haberlere Abone ol
Yıldız: Kuzey Irak’ın Halkbank’a yatan ilk petrol geliri 93 milyon dolar

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’a ait petrol gelirlerinin Halkbank’a yatmaya başladığını açıkladı. Yıldız, ilk yatan paranın ise 93 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Taner Yıldız, Bakanlık’ta düzenlenen 'Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi'nin tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye’den Kuzey Irak’a ait kaç tankerin ayrıldığının sorulması ve bu petrolün İsrail’in aldığı iddiasının aktarılması üzerine Yıldız, "Şu ana kadar 3 kargo yüklendi ve adresleri için yoluna çıktı. Dördüncü kargo da dün akşam itibariyle yola çıktı. Üretildikçe, bunlar tüketim piyasalarına sunulacak. Yüklenilen kargo İsrail’e mi gitmiştir, başka bir yere mi gitmiştir? Bunlar, Türkiye’nin problemi değil. Çünkü, petrol Irak’ın petrolü. İhaleye açanlar ve satanlarda Iraklı kardeşlerimiz. Belki petrol İsrail’e gitmiş olabilir. Onların her türlü tasarrufları kendi bünyeleri içinde. Petrol borsasına giren bir mal, birinci el ikinci elden itibaren farklı sahipliklere gidebilir. Akdeniz piyasasına sattıklarını söylediler. Kerkuk-Yumurtalık boru hattındaki boş kapasitenin Kuzey Irak tarafından kullanılması merkezi hükümetin de yüklerini hafifletmesi açısından önemli olduğu kanaatindeyim. Siyasi istikrarın çok ciddi şekilde bozulması enerji sektörünü lakından etkimektedir. Türkiye olarak bunları yakından takip ediyoruz." karşılığını verdi.

"YATAN PARANIN DEKONTLARI BAĞDAT’A GÖNDERİLDİ"

Irak’taki petrolün finansmanının Halkbank’a yatırılıp yatırılmadığının sorulması üzerine de Bakan Yıldız, sözleşmede petrol gelirlerinin Irak namı hesabına, merkezi Irak ve Kuzey Irak hesabına hem Erbil hem de Bağdat’ı ilgilendiren hesabın Halkbank’a yattığını kaydetti. Bunların ilkinin Halkbank’a yatırıldığını kaydeden Yıldız, rakamın ise 93 milyon dolar olduğunu aktardı. Yıldız, bu paranın yapılan sözleşme gereği Erbil’in bilgisi dahilinde, Bağdat’a dekont edilen paralar olduğunu kaydetti. Yıldız, Halkbank’ın bu sistem içinde bulunmasının son derece faydalı olduğunu ve doğru bir tercih olduğunu da sözlerine ekledi.

"LİBYA’DA TPO’YA AİT 6 KUYUDAKİ ÇALIŞMALAR DURDURULDU"

Yıldız, Libya’daki darbe girişimin ardından yönetime gelen cuntanın Türk vatandaşlarını ülkelerinden çıkarmasının enerji de ne gibi sonuçlara yol açacağının sorulması üzerine de TPO’nun Libya’nın Fizan bölgesinde 6 kuyusunun olduğunu ve güvenlik sorunlarından dolayı burayı işletemediklerini aktardı. Son 1,5 yıldan bu yana istikrarsızlıktan dolayı, çalışmaların durdurulduğunu bildiren Yıldız, bunun da TPO’ya zarar olarak yansıdığını anlattı.

CİHAN

Yorumlar