Yıldız: İran ile tahkim süreci devam ediyor

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran’dan 2001 yılından bu yana 66 milyar metreküp doğalgaz alındığını belirterek, bu rakamın şu anda Türkiye’nin kullandığı gazın 1,5 katına denk geldiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Yıldız: İran ile tahkim süreci devam ediyor

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran’dan 2001 yılından bu yana 66 milyar metreküp doğalgaz alındığını belirterek, bu rakamın şu anda Türkiye’nin kullandığı gazın 1,5 katına denk geldiğini açıkladı. Tahkim sürecine de değinen Yıldız, geçtiğimiz hafta yapılan çalışmalarda İranlı heyetin şu ana kadar somut manada sunduğu bir rakamın söz konusu olmadığını belirterek, "Yapılacak çalışmalarda umarım bunlar gerçekleşir. Süreç devam ediyor. Olumlu gelişme olduğu halde, bunu kamuoyuyla paylayacağız. Aksi halde sürecin devam ettiğini söylemek isterim.” dedi.

Petrol Platformu Derneği (PETDER) heyetini bakanlıkta kabul eden Bakan Yıldız, bu esnada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. İran’la tahkim konusunda iki tarafın bir araya geleceğini ve iki haftalık bir süreç olduğunu ifade eden Yıldız, "Bu iki haftalık süreci olumlu buluyoruz. Tahkim heyetinin yansız tavrına güveniyoruz. Oradan çıkacak karara saygılıyız." ifadelerini kullandı.

Enerji Bakanı, "Irak’ta merkezi hükümet ile Kuzey Irak yönetimi arasında bir anlaşma sağlandı mı?" sorusuna da şöyle cevap verdi:

"Barzani ile Cuma günü akşam Başbakan’ın refakatinde yaptığımız toplantıda, Bağdat ve Erbil arasında kurulan komitenin çalışmalarının devam ettiğini ve henüz nihayetlenmediğini… Yaklaşık 420-430 bin civarındaydı Ceyhan’da biriken Irak petrolü. Bu petrol uluslararası arenaya açılacak mı? Tabi ki konuşuldu. Biz her zaman söylendiği gibi Irak’ın varlıkların paylaşılması gerektiğini söylüyoruz. Zaman zaman 90 bin varil satışın yapıldığını basın yazıyor. Bizim temennimiz Erbil ve Bağdat, iki kardeş kendi aralarında anlaşmış olsunlar. Ve buradan elde edilecek gelirin Türk bankalarında olmak kaydı ile bloke edilmek kaydı ile kendi bankalarına aktarılması ile alakalı işlemlerin süreceğini hep beraber aramızdaki sözleşme gereği mutabık kalmıştık. Komite çalışmalarının sürmesini isteriz. Dünya piyasalarında Irak’ın petrolü daha fazla aksın isteriz."

"İSRAİL’DEN GÖRÜŞME TALEBİ GELMEDİ"

İsrail gazının Türkiye üzerinden aktarılması ile görüşmelerin olup olmadığının ve bu konu ile alakalı İsrail’den bir görüşme talebinin gelip gelmediğinin sorulması üzerine de Yıldız, “Kıbrıs yerel yönetimlerinin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve bölgede istikrarın sağlanması açısından enerjinin katalizör olacağına inanıyoruz. Özel şirketlerle İsrail firmalarının görüşmeleri devam ediyor. Henüz bizden istenmiş randevu yok. Olursa değerlendireceğiz. Ama projelerin fizibiletisi özel şirketlerle beraber, mutlaka kendi aralarında değerlendirecektir.” şeklinde cevap verdi.

"İRANLA AB’YE SEVK EDİLECEK GAZLA ALAKALI KONUŞTUK"

Yıldız, “İran ile Türkiye arasında bir doğalgaz boru hattı görüşmesi yapıldı mı?” sorusu üzerine, "İran’dan müstakil bir boru hattı yapılması ile ilgili anlaşma henüz masamızın üzerinde değil. Ancak, Turan firmasının bizim üzerimizden Avrupa’ya aktarılacak doğalgazla ile ilgili bir süreç içerisindeyiz. İran doğal gazını Türkiye üzerinden AB ülkelerinin doğalgazını karşılamak üzere aktaracak. Tabi ki bunlar ziyaretimiz sırasında konu edindi. Biz, böyle bir projenin Türkiye coğrafyasından kaynaklanan avantajları kullanmak açısından böyle bir projeye olumlu baktığımızı söylemek istiyorum. Bu Türkiye’nin öncelikli gündemi değildir. O projenin istihdam açısından 2 milyon tonluk çelik boru açısından önemli bir yanı vardır. Tabi ki projenin bu manada destekçisiyiz. Ama İran’la yeni yapılan anlaşmaya istinaden doğal gaz alımı henüz söz konusu değildir.” şeklinde konuştu.

Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin enerji tüketimine etkisi ile ilgili bir soru üzerine Yıldız, "Tabi ki, havaların mevsim normallerinin üzerinde sıcak gidiyor olması doğalgaz ithalatını olumlu manada etkileyen bir konudur. Bu manada daha rahat bir kış geçirdiğimizi söylememe gerekiyor. Doğalgaza olan ihtiyacın daha da arttığını belirmeliyiz. İlçelerdeki özellikle konutlardaki tüketimin artması ile beraber daha çok kullanılmaya devam ediyor. Hizmet ediyoruz. Bu manada önümüzdeki yıla kadar, depolama ve yeni kaynaklarla alakalı yeni çalışmalar yapmamız lazım." diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar