Yıldız: Irak petrolü yeniden akmaya başladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kğerkük-Ceyhan ham petrol boru hattına 12 gün sonra petrol akışının sağlandığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Yıldız: Irak petrolü yeniden akmaya başladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kğerkük-Ceyhan ham petrol boru hattına 12 gün sonra petrol akışının sağlandığını duyurdu. Merkezi hükümete ait petrolden 450 bin varilleri aralıklarla akış yapıldığını açıkladı.

Yıldız, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB)’nin düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin "Kuzey Irak Petrolleri’nin Türkiye üzerinden aktarılması ile ilgili bir gelişme var mı? Taraflarla görüşmeniz oldu mu?"sorusunu “Neçirvan Barzani ile görüşmemiz oldu. Erbil ve Bağdat arasında görüşmeler oluyor. Onların bir varlığı paylaşacak noktaya gelmesi gerekiyor. Yokluğu paylaşmanın tarfalara bir şey getirmediğini görüyoruz. Varı paylaşmak gerekiyor.” diye cevapladı.


Şu anda Kerkük Ham Petrol Boru Hattı’ndan zaman akmaya başladığını gördüklerini ifade eden Bakan Yıldız, “Bunlar içinde Irak tarafındaki teknik arızalardan kaynaklanan sebeplerle beraber. Bu akış 10-12 günden beri devam etmiyordu. Şu anda bu akışa da başlanmış oldu. Bizim amacımız Irak’ın normalleşmesini sağlayacak petrol üretiminin ve üretilen petrolün iletilmesinin Türkiye üzerinden sağlanacak olmasıdır.”diye konuştu.

Bağdat ve Erbil’den yapılan açıklamaların birbirini daha iyi anlayan bir yapı içerisinde kurduğunu gördüklerini anlatan Yıldız, kesilen petrolün 450 bin varilleri geçen petrol akışı aralıklarla devam ettiğini bildirdi.

Yıldız, akışın rutin olarak 300-350 bini yakalaması gerektiğini aktararak, şöyle devam etti:

“Boru hattının toplam kapasitesi. 1,5 milyon varil. Bunu her zaman söylüyoruz. Yaptığımız anlaşma, ham petrol boru hattından 3 yıl içinde petrol geçmese dahi taşıma ücretinin alınacağıdır. Madem ki taşıma ücreti alınacak o zaman Irak bu petrolü geçirerek ücreti ödemesi lazım. Ben Türkiye adına değil, Irak adına söylüyorum.”
CİHAN

Yorumlar