Yıldız: Eroğlu ile farklı cümleler kullansak da aynı şeyi kastediyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile farklı cümleler kullansak da aynı şeyi kastediyoruz.

Google Haberlere Abone ol
Yıldız: Eroğlu ile farklı cümleler kullansak da aynı şeyi kastediyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile farklı cümleler kullansak da aynı şeyi kastediyoruz. Ortada bir tezat yok." dedi.

20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’na (ICCI) girişinde gazetecilerin elektrik ithalatı tartışmaları ile ilgili sorularını cevaplayan Taner Yıldız, “Su miktarlarının seviyesi ile enerjinin üretimi birbiri ile bağlantılı olsa da ayrı sonuçlar doğuran bir konudur. Türkiye’de kar ve yağmur yağışının geçen senelerin altında olduğundan söz ediyorum. Bunu bunalım haline getirenler doğru yapmıyor. Türkiye’de herhangi bir enerji üretimi ile alakalı, elektrik tüketimi ile alakalı, elektrik kesintileri ile alakalı herhangi bir bunalım yok.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin toplam elektrik tüketiminde ithalat payının yüzde 3 olduğunu aktaran Yıldız, "Türkiye’nin elektrik ihracatı da var. Toplam yüzde 2-2,5 bedelden söz ediyoruz. Elektriğin tamamını ithal ediyormuşuz gibi bir görüntü, enerji sektörüne, enerji sektörüne üretim yapan elektrik üreticilerine haksızlıktır. Türkiye’de elektrik ile alakalı kurulu güç, geçen sene rekor kırmıştır. 7 bin megawatt (MW) yeni güç eklenmiştir. Türkiye’nin 1902 ile 2002 döneminde elde ettiği kurulu güçten daha fazlası AK Parti hükümetinde yakalanmıştır. Bu nedenle Türkiye’de enerji sıkıntısı söz konusu değildir." diye konuştu.

Bakan Eroğlu ile aynı şeyleri dillendirdiklerini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

"Yağmur yağarsa su birikiyordur, yağmıyorsa su birikmiyordur. Bu, bizim elimizde değildir. Su miktarları enerji üretimi ile alakalı Temmuz ve Ağustos aylarında, Eylül aylarında artı takviyeye ihtiyaç vardır. Ben, dün Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu ile görüştüm, aynı şeyleri dillendirdiğimizi görüyorum. Her su enerjiye dönüşmez. Teknik konulara, detaylara girmeyeceğim. Bu bağlamda Türkiye’nin elektrik üretiminde hidroelektrik santrallerinden yararlanacağı payın inmemesi için uğraşıyoruz. İyi niyetle yer yer tencere ve tava çalan kardeşlerimizden yerli kaynaklarla alakalı daha duyarlı, dikkatli olmalarını istirham ediyorum. Her birimiz enerji verimliliği ve tasarrufu ile uğraşalım. Tencere ve tava çalacaksak bunu enerji verimliliği tasarrufu için yapalım. Yerli kaynaklar aleyhine değil; rüzgâr, su, güneş, jeotermal kaynakları artırıp bağımlılığı indirelim. Türkiye’nin enerji planları da bunu içermektedir."

Yıldız, “Doğalgazda elektrik payının artacağı, bunun elektrik fiyatlarına zam olarak yansıyacağı iddia ediliyor. Bu iddia ile ilgili açıklamanız var mı?” sorusuna şöyle cevap verdi:

"“İddianın birinci kısmı doğru, ikinci kısmı yanlış. Eğer yağmur ve kar çok yağmazsa bizim hidroelektrik santrallerinden üreteceğimiz elektrik miktarı geriler; bunun yerine başka kaynaklar ikame eder. Nedir? Doğalgaz, yerli kömür, ithal kömür gibi kaynaklar. Türkiye’yi enerjisiz bırakmayız. Tabii onu hangi kaynaklardan üreteceğimiz önemli. Onun için diğer kaynakları kullanma mecburiyetimiz artar. Doğalgaz payı artar. Yüzde 43’e kadar indirdiğimiz doğalgaz payı yağış rejimi düzenli olmadığı için artar. Temenni etmeyiz bunu. Ama biz yine de arada farkın çok olmayacağını tahmin ediyoruz. Olan bitenleri izleyeceğiz, ama ortada sorun yok. 30 Mart seçimlerinden sonra her vesile ile herhangi noktada problem oluşturulmasına karşıyız. Elimizde imkânlarımız var, hamdolsun kaynaklarımız müsait biz sıkıntı öngörmüyoruz. Doğru da bulmuyoruz, bunu.”
CİHAN

Yorumlar