Yıldız: 'Doğalgaz Fiyatlarında Düşüş Sağlanmadı'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, doğalgaz fiyatlarında Türkiye'nin maliyeti açısından herhangi bir düşüş sağlanmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Yıldız: 'Doğalgaz Fiyatlarında Düşüş Sağlanmadı'

Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol ile matbuat toplantısı düzenleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız doğalgaz faturalarına değindi. Yıldız bir indirim yapmayı düşünmediklerini söyledi.

DOĞAL GAZA İNDİRİM YOK

Taner Yıldız naturel gazda fiyatlarında indirim beklentileri hakkında konuştu. Yıldız indirimin söz konusu olmayacağını belirtip sözlerine şöyle devam etti.

'Doğalgaz fiyatlarında Türkiye'nin maliyeti açısından herhangi bir düşme sağlanmadı. Dolar bazında gazın fiyatı düştü. TL maliyeti açısından bu düşmedi. O nedenden dolayı biz bunu bir yükseliş şeklinde vatandaşımıza yansıtamayız. Böyle bir kurgumuz yok'

ZAM DA YAPILMAYACAK

Yıldız, doların TL karşısındaki yükselişinin yüzde 17-18'ler civarına çıktığını belirterek, 'Bunu vatandaşa bulunduğu bunun şeklinde yansıtmak demek, fiyatı yüzde 6 daha artırmak demek. Biz böyle bir şeye gitmeyeceğiz' dedi. Dolar ile alıp TL ile sattıkları için aradaki farkın vatandaşın aleyhine gelişebilecek bir ayrım olduğunu izah eden Yıldız, buna müsaade etmeyeceklerini, kendi içlerinde bunu dengeleyeceklerini söyledi

ELEKTİRİK FİYATLARI

Yıldız kabarmış gelen elektirik faturalarına da değindi;

'Elektrik fiyatlarının yarı fiyatına düşmesini belki herkesten daha çok arzulayan birisiyim. Ama bunun bir kıymeti var, maliyeti var. Biz enerji alanı şekilde halk umumi ekonomik durumuna herhangi bir yük yapılmaksızın bu alanı yönetmeye çalışıyoruz.'

BİZ PKK İLE DEĞİL IRAK'LA MUHATABIZ

Çözüm süreci başarıya ulaştıktan sonra Kandil Dağı eteklerinde petrol aranacağı şeklinde daha evvela çıkan olup bitenleri hatırlatan bir gazeteciye cevap sağlayan Bakan Yıldız, 'Biz bugünlerin olma ihtimalini daha yakın gördüğümüz için 15-16 ay öncesinden bir sözleşme yapmıştık. Ola ki Türkiye, bu hedefine ulaştığında, çözüm süreciyle alakalı Türkiye normalleştiğinde, bizim daima bununla alakalı enerji alt yapısına hazırlıkta bulunmamız gerek diye. Ben inanıyorum, o bölgedeki petrolü arayacağımıza. Diğer 11 sahayla ortak Türkiye ve Irak'a yardım koyacağına. Oradan çıkacak petrolü, 'PKK ile mi paylaşacaksınız' diye bir kısım arkadaşlar manüpilatif bir soru sordular. Biz PKK ile şu esas kadar çok çok iri sıkıntılar paylaştık. Bundan sonra hiç bir artı kıymeti paylaşmayız. PKK ile paylaşılacak hiç bir şeyimiz olmaz. Biz Irak'la muhatabız' dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİ BAŞARIYA ULAŞACAK

Çözüm sürecinin muvaffakiyetli olacağına inandığını söyleyen Bakan Taner Yıldız, 'Bir kısım sıkıntılara rağmen, sayın Akdoğan'ın da dediği bunun şeklinde şu anda bu sürecin zehirlenmesine dönük kimi işlemler yapılıyor. Biz bu sürecin doğru bir biçimde muhafaza edilmesinden yanayız. İstikrar enerji alanının en ciddi olgularından bir tanesi. İstikrarın kaybolması biçiminde planların aksayacağını herzaman yanında gördük. Bizim orada 318 varillik gelir elde edebileceğimiz kuyuları, biz PKK zamanında açamadık. Biz orada bir sükunetin olmasıyla yanında bu çalışmalara başlamayı düşünüyoruz. Önümüzdeki senenin sonunda, böyle bir planlamamız bizim vardı. Ben çözüm sürecinin devama ereceğine dair inancımı bir defa daha burada vurguluyorum. Kandil Dağı eteklerinde Türkiye petrol aradığında, bunun tabi bir netice olduğunu inşallah herzaman yanında göreceğiz' diye konuştu.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar