Yıldız: Ani yağışlar elektrik üretimine çok büyük katkı koymadı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ani yağışların elektrik üretimine çok büyük katkı sağlamadığını söyledi. Yıldız, "Sürekli ve sürdürülebilir yağışlar üretime katkı koyar." dedi.Taner Yıldız, Petkim’e ilave olarak...

Google Haberlere Abone ol
Yıldız: Ani yağışlar elektrik üretimine çok büyük katkı koymadı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ani yağışların elektrik üretimine çok büyük katkı sağlamadığını söyledi. Yıldız, "Sürekli ve sürdürülebilir yağışlar üretime katkı koyar." dedi.

Taner Yıldız, Petkim’e ilave olarak yapılan STAR Rafinerisi’nin imza töreninden ayrılırken gazetecilerin sorularını cevapladı. Son yağışların elektrik üretimine etkileri ile ilgili sorulara Yıldız, "Son yağışlar enerji sektörünü sevindirdi. Ancak elektrik üretimi bakımından 2013 ve 2014’ün aynı ayları karşılaştırıldığında Nisan-Mayıs-Haziran ayları geçen senenin yarı rakamlarındayız. Yağış olduğu kadar elektrik üretim rakamları artacaktır. Ama su ile ilgili, enerji arz güvenliği ile ilgili, elektrik üretimi ile ilgili bir sıkıntımız yoktur. Ama sudan elde edilecek elektrik oranı ile diğer enerji kaynaklarından elde edileceklerin oranında değişme olacaktır bu sene. Ocak-Şubat ayında kar miktarının çok olmadığını gördük. Şu an yağmur ile alakalı ani yağışların elektrik üretimi için çok büyük katkı koymadığını belirtmeliyim. Burada sürekli ve sürdürülebilir yağışlar katkı koyuyor. Barajların doluluk oranında da aynı şekilde geçen senenin rakamları bulunmadı. Ama biz elektrik üretimi ile alakalı gerek suyun gerek elektriğin tasarruflu kullanılmasını öneriyoruz. Tabii bu, enerji sıkıntımız olduğu anlamına gelmiyor. Enerji üretimi ile ilgili sıkıntımız yok ama hem suyun hem elektriğin israf edilmeden, tasarruflu kullanılmasını öneriyoruz. Yine bu yağışlarda Fırat ve Keban Havzası'nın daha çok dolu olduğunu, ana barajların yüzde 60’ının buralarda olduğunu belirtmeliyim." karşılığını verdi.

Hidroelektrik santrali (HES) protestolarında güvenlik güçlerinin yaşlı kadın eylemciyi yaraladığına yönelik sorusuna da Yıldız, "HES ile ilgili protestoları olan iyi niyetli vatandaşlarımıza, yaşlı bir hanımefendiye, teyzemize yapılan doğru değildir. Protesto başka ona uygulanan şiddet başkadır. Herkes fikrini şiddete dönüştürmeden dile getirebilecek. Biz de kömür, su ya da diğer enerji kaynakları ile alakalı olsun yerli üretimin yanındayız. Biz, yeşili koruyarak, yeşile ve çevreye rağmen değil yeşil ve çevre ile beraber proje yapılmasından yanayız. Ama karşılıklı anlayışın ve yerli kaynaklardan üreteceğimiz elektriğin önemli olduğunu dile getirmeliyim." ifadelerini kullandı.

"KUZEY IRAK PETROLÜNÜN SEVKİYATI DEVAM EDİYOR"

Kuzey Irak petrollerine dair durumun da sorulması üzerine Yıldız, şunları kaydetti:

"Kuzey Irak petrolleri ile ilgili ikinci yükleme yapılmadı. Tekrarlıyorum bu petrol Irak’ın petrolü, Türkiye’nin değil. Bunu satacak olan, ihale edecek olan, hangi ülkeye sevk edileceğine karar verecek olan Irak. Onun için bu manada depolanmasından sonra günlük 100 bin varil Kuzey Irak petrolünün devam ettiğini, sevkiyatın devam ettiğini belirtmeliyim. 2,8 milyon varil civarında depoladığımız bir rakam var. Onlar sattıkça biz de bunun sevkiyatını yapacağız. Ama bunun ihalesini yapan Türkiye değil. Hangi ülkeye, hangi şartlarda satış yapmışlardır biz bunu bilmiyoruz. Ama bildiğimiz, önemli gördüğümüz konu var Irak Milli Petrol Şirketi SOMO’ya, merkezi Irak hükümetine her türlü sevkiyatlar, üretilip iletilen miktarlar hem Bağdat’ın hem Erbil’in hukukunu ilgilendirdiği için açıklamalar yapılıyor, yapılacak da. Türkiye burada görevini yapacak. Irak’ın herhangi bölgesinde petrol üretiliyorsa bu iletilecektir. İletilen petrol de sevkiyatı yapılıp tüketilecektir. Bu genel bir kuraldır, Türkiye bu konuda olumlu tavrını devam ettiriyor."

"Kuzey Irak’ın Ceyhan’da depolama kapasitesini artırma talebi oldu mu?" sorusunu ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, "Kuzey Irak’ın Ceyhan’da depolama kapasitesinin artırılması talebi yok. Bizim böyle çalışmamız yok. Böyle bir çalışmaya şu an gerek de yok. Normal üretilen iletilir, iletilen de sevk edilir ve tüketilir. Bu zincir kopmamalı. Unutulmamalı bu petrol Irak’a aittir, satacak olanlar da onlardır." diye cevapladı. Irak’ın tahkime başvurup başvurmadığı sorularına muhatap olan Taner Yıldız, "Tahkim ile ilgili başvuru dosyası bize 21 Mayıs’ta verildi. Bize iki gün evvel geldi. Irak Türkiye aleyhine açtığı tahkim davasında kendi hakemini atadı, Türkiye’nin hakemini ataması ile ilgili bir süre var. Atamanın yapılmasından sonra üçüncü hakem heyeti atanacak. Biz, tahkime gitmeksizin iki kardeş ülkenin bir birini anlayacağını, bizim de anlatacaklarımız olduğunu biliyoruz. Bu konuda ciddi sıkıntı olacağı kanısında değilim." yorumunu yaptı.

Türkiye’nin Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nde (TANAP) payı sorulan Yıldız, "Türkiye, TANAP’ta payını yüzde 20’den 30’a çıkardı. Bu hisse ülke için yeterli. Türkiye bu manada 2018 sonuna kadar TANAP hissesini korumayı amaçlıyor." açıklamalarında bulundu.

Yıldız, Cumhurbaşkanlığı’na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın olup olmadığı sorularına yanıt vermedi; "Arkadaşlar o zamanı gelince açıklanacak, bunu hep beraber biliyoruz." dedi.

CİHAN

Yorumlar