Yıldız: 5 milyar TL ile çok büyük santraller kuruyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’de geçen sene ulaşım için harcanan 97 milyar TL’den yüzde 5 tasarruf edilmesi halinde 5 milyar TL’nin cepte kalacağını vurgularken; "Biz 5 milyar TL ile çok büyük santraller kuruyoruz....

Google Haberlere Abone ol
Yıldız: 5 milyar TL ile çok büyük santraller kuruyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’de geçen sene ulaşım için harcanan 97 milyar TL’den yüzde 5 tasarruf edilmesi halinde 5 milyar TL’nin cepte kalacağını vurgularken; "Biz 5 milyar TL ile çok büyük santraller kuruyoruz. Çok fazla enerji santrali kuruyoruz." dedi.

Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda yapılan ‘Enerji Takımı’ projesinin detaylarının anlatıldığı basın toplantısına Taner Yıldız’ın yanı sıra Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı İbrahim Çağlar da katıldı. Programda söz alan Yıldız, enerji takımının bir kültür olduğunu söyledi. Bundan sonra büyük paralarla büyük yatırımlar yapmak zorunda olduklarını belirten Yıldız, "Ama bu yatırımların finansmanını, parasını, elde edeceğimiz tasarruflarla mümkün kılabiliyoruz. Dışarıdan para tedarik etmeden bunları rahatlıkla karşılayabiliyoruz." diye konuştu.

Kişisel araçlarla, toplu taşımada kullanılan araçlarla Türkiye’de geçen yıl 97 milyar TL para harcandığını aktaran Yıldız, "Biz buna eski parayla 97 katrilyon TL diyoruz. Yüzde 20’lere kadar tasarruf imkânı var diye söylendi. Yüzde 10 olsun, bırakın yüzde 5 olsun. 5 milyar TL civarında tasarruf etme imkânımız var. Bunlar çok büyük paralar. Biz 5 milyar TL ile çok büyük santraller kuruyoruz. Çok fazla enerji santrali kuruyoruz. O yüzden 7’den 70’e hitap edecek bu enerji takımını hep beraber gerçekleştirmiş olacağız. Kendimiz için küçük adımlar olabilir ama sonuçta bunların her birini topluyoruz, 4 katrilyon civarında yalnızca ev hanımlarının, 6,5 katrilyon TL sanayide tasarrufların parasını topluyoruz." şeklinde konuştu.

Enerji Verimliliği Derneği Başkanı İbrahim Çağlar da ülke enerjisinin rahat tüketilebileceği bir ülkede yaşamadığını dile getirdi. Enerjiyi elde edilen imkânların çok fazla olmadığına dikkat çeken Çağlar, "Öyle ki tükettiğimiz enerjinin de büyük bir kısmını da ithal ediyoruz. Biz de enerji verimliliği olarak toplumsal bilinç oluşturmaya devam ediyoruz ve çok şükür projelerimiz bir bir hayata geçiyor." dedi. 2013 Ocak ayında başladıkları projede hanımlarla birlikte çalıştıklarını aktaran Çağlar, "Biz beyler de birlikte hareket ederek öğrendik. Artık mutfakta nasıl hareket edilecek, banyoda çamaşır makinasının başında nasıl hareket edilecek, ütünün başında nasıl hareket edilecek, artık biz de beyler de bunu iyice öğrenmiş olduk. Ve çocuklarımızla çalışmaya başladık ve onlarla enerji verimliliğini paylaştık. Burada enerji takımını oluşturuyoruz 81 ilde. Ve sanayicilerimizle çalışmaya başladık. Sanayicilerimize enerji verimliliğini anlatıyoruz." dedi.

Öte yandan Verimli Sürüş Teknikleri Eğitmeni Ethem Yenim, araba kullanırken nasıl tasarruf edileceğine dair bilgiler paylaştı. Program, konuşmaların ardından sona erdi.

CİHAN

Yorumlar