Yıldırımtürk: Altında dalgalanma aşağı yönlü devam edecek

ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını 10 milyar dolar kısma kararı altın fiyatlarında da karşılık buldu.

Google Haberlere Abone ol
Yıldırımtürk: Altında dalgalanma aşağı yönlü devam edecek

ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını 10 milyar dolar kısma kararı altın fiyatlarında da karşılık buldu. Kararın ilanı ile dolar 2 lirayı aştı, gram altın 79,95 liraya geriledi. Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, bundan böyle FED’in adımlarının büyütece alınacağını, altında da dalgalanmanın aşağı yönlü devam edeceğini ileri sürdü. Yıldırımtürk, seneye altının 70 liraya ineceği ya da 80 lirayı göreceği tahmininde bulundu.

Gerek ABD’den gelen verilere gerek FED’in tahvil alımlarını sınırlamasına bağlı olarak altının gram fiyatı yüzde 0,80 gediledi. Konu ile ilgili Cihan’a değerlendirmelerde bulunan Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Altın epeydir gerileme trendindeydi. FED’in tarih ile ilgili beyanı olmaması dalgalı eğilime neden oldu. Kurumun dün yapılan toplantıda tahvil alımı ile ilgili net bildirimleri ile yatırımcılar rahatladı, önünü gördü." ifadelerini kullandı. ABD’den gelecek istihdam ve konut rakamları sonrası FED’in tavırlarının büyütece alınacağını vurgulayan Yıldırımtürk, şöyle devam etti:

“FED, Ocak ayı için 10 milyar dolar tahvil alım indirimi yaptı ama Şubat ayında yapıp yapmayacağı irdelenecek. Tabii dalgalanma olacak, büyük fonlar, bunu satış imkânı olarak ele alacak. Fiziki alım yapanlar gerilemeyi alım imkânı olarak görecek. Bunlar 2008 bunalımına borçlu yakalanıp altın sattı. Şu an o borçları kapatacaklar. Her gerilemede yeni alıcılar gelecek. Altının ons fiyatı Ocak ayında 1.180 dolar da olabilir, 1.250 doları da bulabilir. Yani dalgalanma devam edecek, aşağı yönlü olacak. Şubat ayında likidite daralması devam ederse ons 1.150-1.200 dolar trendine girecek. Yani ilk etapta 1.180-1.250 daha sonra 1.150-1.200, daha sonra 1.050-1.100 dolar ons fiyatına tanık olabiliriz. Dolar/TL 2,10 TL seviyesinde giderse altın 83- 85 liraya dayanır. Ama 2 TL’ye gerilerse altın 78 liraya çekilebilir. 2014 içinde dolar/TL 2 lirada kalmak kaydı ile altın 70 liraya çekilebilir, 80 lirayı da görebilir. Tahminim, Nisan-Mayıs ve Haziran’ı pas geçebilir ama Temmuz’da bin dolar olur ons fiyatı."

“BORSADA SERT ÇAKILMALAR OLMAZ”

Bir yandan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu, diğer yandan FED kararları ile ilgili gelişmelerin yakından takip edildiği Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi’nde de biraz daha geri çekilme olabileceğini aktaran Yıldırımtürk, “Yeni sene ile yeni konumlanmalar olabilir. Temeli güçlü, ihracatı iyi, karlı şirketlere ilgi artabilir. Ben sert çakılmalar beklemiyorum. Seçim dönemine girilse de siyaset ekonomiyi çok etkilemeyecektir. Belki gerilemeler sene sonu olduğu için, yabancılar pozisyon kapamaya gittiği için görülür.” dedi.

Ekonomide çarkların döndüğüne işaret eden Yıldırımtürk, yatırımcıya da “Artışları satış imkânı olarak ele alın. Gerilemeleri kısa vadeli satım için alış imkânı olarak ele alın.” önerisinde bulundu.
CİHAN

Yorumlar