Yıldırımtürk: Altın fiyatlarının artışı spekülatif

Para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, 2013’ü 81 liradan kapatan altının gram fiyatının şu an 85 lirayı aşmasını normal buldu.

Google Haberlere Abone ol
Yıldırımtürk: Altın fiyatlarının artışı spekülatif

Para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, 2013’ü 81 liradan kapatan altının gram fiyatının şu an 85 lirayı aşmasını normal buldu. Yıldırımtürk, “Piyasada tatil modu devam ediyor. 2014 daha tam anlamı ile başlamadı. Tatil 6 Ocak itibari ile tamama erecek, biz de neler olacağını anlayacağız. Şu an sığ ve boş bir alan var, burada spekülatif eylemler görülüyor.” dedi.

Mehmet Ali Yıldırımtürk, yeni sene ile yeni pozisyon açanlar olduğunu, onların alımlarının altın fiyatlarını tırmandırdığını dile getirdi. Yıldırımtürk, "Altında Çin’den gelen veriler de tetikleyici oldu, ons fiyatı 1.228 doları buldu. Daha sonra da geriledi. Demek ki bu seviyeler kalıcı değil." ifadelerini kullandı. ABD’den gelecek olumlu istihdam ve konut verilerinin de altın fiyatını olumsuz etkileyeceğini ekledi. Yıldırımtürk'ün 2014'te altının seyri ile ilgili yorumu da şöyle:

"Bu sene altında aşağı yönlü gerileme olacak. Temmuz ayında ons bin dolara inebilir. Büyük fonlarda yüklü miktarda altın var. Geçen sene altın dolar bazında yüzde 37,8 oranında değer yitirdi. Bu oran TL bazında yüzde 15,10 idi. Yani dolar/TL’nin yüzde 20’ye yakın artışı var. Onunla birlikte altının değer kaybı yüzde 37,8. TL bazında oynama daha hafif. Bu sene bu yüzde 37,8 kadar gerileme görmeyeceğiz. Gerileme Ağustos ayı ortalarına kadar devam edecek. Yine yaz dönüşü pozisyonlar kapatılınca ons 1.100-1.50 doları bulur ama bu kalıcı olmaz.”

Yıldırımtürk, FED’in tahvil alımlarındaki azaltma ve ABD’den olumlu rakamların gelmesiyle doların değerleneceğini, dolayısıyla bu durumun da altın fiyatlarındaki hareketlenmede etkili olacağını dile getirdi.
CİHAN

Yorumlar